Binnenland

„Meer kennis nodig in gehandicaptenzorg”

Het aantal incidenten en bijna-incidenten in instellingen voor verstandelijk gehandicapten is de laatste jaren toegenomen. Het personeel heeft vaak te weinig kennis en ervaring. Daarom moeten meer verpleegkundigen en verzorgenden van een hoger niveau terugkeren.

ANP
7 November 2002 09:05Gewijzigd op 13 November 2020 23:55

Dat bepleit Werveling, de beroepsvereniging voor verpleegkundigen en verzorgenden.

Nog maar een kwart van de 75.000 werknemers in de zorg voor verstandelijk gehandicapten heeft een opleiding op niveau 3, 4 of 5.

Meer dan de helft van de medewerkers heeft een agogische achtergrond, bedoeld voor de jeugdzorg of kinderopvang. Deze groep ontbeert veelal de kennis van de lichamelijke problematiek die verstandelijk gehandicapten vaak hebben.

De rest zijn helpenden of verzorgsters. Acht jaar geleden waren die percentages omgekeerd en nog langer geleden waren er alleen maar hoger gekwalificeerde medewerkers.

De organisatie presenteert donderdag op een symposium een onderzoek naar de gang van zaken. Volgens voorzitter E. Krommenhoek van de Werveling hebben instellingen weinig oog voor een evenwichtig personeelsbestand om elke dag de juiste zorg te kunnen verlenen. Ook de Inspectie voor de Gezondheidszorg houdt hier geen toezicht meer op. „Als er zware patiënten zijn, moet je meer gekwalificeerd personeel aantrekken”, aldus Krommenhoek.

„Soms is in een team niemand aanwezig die de gehandicapte goed begeleidt. Er worden verkeerde medicijnen gegeven. Deze patiënten kunnen zich vaak niet goed uitdrukken en belangrijke signalen worden niet opgepikt. Zo kan het misgaan”, aldus Krommenhoek. Dat gebeurde vorig jaar in de instelling Arduin, waar een gehandicapte vrouw door een te heet bad overleed. De zorgmedewerker had het water niet gecontroleerd. Hij wist niets van de vrouw af en had haar signalen niet opgepikt.

De problemen zijn volgens de Werveling verergerd doordat zes jaar geleden de studies voor verplegenden en verzorgenden zijn samengevoegd tot een opleiding met vijf niveaus. Er beginnen minder leerlingen en stageplekken zijn moeilijk te regelen door het personeelstekort. Verder hebben instellingen hun eigen interne scholingen, waarmee ze snel de lagere functies kunnen invullen. „En daar blijft het vaak bij. De hoger gekwalificeerden werken liever in algemene of psychiatrische ziekenhuizen. De gehandicapteninstellingen moeten meer doen om hen terug te krijgen of te behouden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer