Militaire uitgaven China blijven groeien
China geeft almaar meer geld uit aan defensie en de komende jaren zal het land steeds hoger op de wereldlijst komen te staan. Voorlopig zijn de Verenigde Staten qua defensie-uitgaven echter door geen enkel land te kloppen.
Dat zegt Jane’s Information Group, een in Londen gevestigde internationale organisatie die informatie en analyses verstrekt over bewapening en andere militaire aangelegenheden. De Amerikaanse defensiebegroting is met bijna 700 miljard dollar negen keer zo groot als die van de nummer 2 op de lijst, Groot-Brittannië. Op de derde plaats staat Frankrijk met bijna 66 miljard dollar.China wordt met een begroting van 58 miljard dollar in 2008 gerangschikt als de op drie na grootste defensie-uitgever, zo blijkt uit een rapport dat vorige maand voor de uitgave Jane’s Industry Quarterly werd opgesteld. Als de huidige groeitrend doorzet, zal dat in 2020 360 miljard dollar zijn, aldus het rapport.
Het valt te verwachten dat China een belangrijke exporteur van wapentuig zal worden, omdat een combinatie van snel verbeterende techniek, lage kosten en geopolitieke factoren het aantrekkelijk maakt voor kopers, met name in Afrika. Bovendien heeft China met wapenzendingen aan Sudan en Zimbabwe laten zien dat het bereid is zaken te doen met regimes die door anderen worden gemeden.
Behalve China zijn Rusland en India snelle groeiers op het gebied van defensie-uitgaven. Hun gezamenlijke uitgaven verdubbelden zich in de periode 2003-2007 tot 100 miljard dollar. Rusland staat op dit moment achtste op de lijst met een begroting van bijna 36 miljard, India elfde met iets meer dan 27 miljard dollar.
Rusland zal zijn militaire export vanaf 2010 waarschijnlijk zien dalen, omdat China en India, zijn traditionele exportmarkten, steeds meer in de eigen behoefte kunnen voorzien. Rusland zal wellicht nog goede zaken kunnen doen in landen in Afrika, Zuidoost-Azië en Latijns-Amerika die in de Sovjetperiode tanks en pantservoertuigen hebben afgenomen.