Buitenland

VS presenteren nieuwe Irak-resolutie

De VS presenteerden de VN-Veiligheidsraad woensdag hun nieuwste voorstel voor een Irak-resolutie waarover zij vrijdag willen laten stemmen.

Van onze correspondent
6 November 2002 16:13Gewijzigd op 13 November 2020 23:55

Volgens de tekst krijgt Irak „een laatste kans” om de VN-wapeninspecteurs hun werk te laten doen.

Mocht Bagdad besluiten opnieuw dwars te liggen, dan heeft dat volgens de resolutie „ernstige consequenties.” Daarover moet dan weer worden beraadslaagd in de Veiligheidsraad. Na dat beraad achten de VS zich vrij om te handelen naar believen. Hier zit politiek een belangrijke adder onder het gras.

Frankrijk en Rusland willen dat er een tweede resolutie volgt met consequenties voor Bagdad, als het Iraakse regime zou dwarsliggen. De VS vinden een tweede resolutie niet nodig en menen de handen vrij te hebben „na beraad.” Dat kan alles zijn, ook een debat zonder een nieuwe resolutie. Volgens Frankrijks president Jacques Chirac en zijn Russische collega Vladimir Poetin zit hier een „tweeslachtigheid” in de Amerikaanse ontwerptekst die nog opgehelderd moet worden.

Chirac en Poetin overlegden woensdag telefonisch met elkaar. „Er moet nog het nodige werk verricht worden; overigens denkt de president dat unanieme aanvaarding van de resolutie het beste zou zijn”, aldus Chiracs woordvoerster Catherine Colonna woensdag.

De hint is duidelijk. Net als de VS zijn Frankrijk en Rusland (met Groot-Brittannië en China) permanente leden van de Veiligheidsraad, met vetorecht. Zij kunnen goedkeuring van de Amerikaanse resolutie (die door Londen wordt gesteund) dus blokkeren.

Dat plaatst Washington voor de moeilijke keuze om eventueel zónder goedkeuring van de VN te beginnen aan een militair offensief tegen Irak. Dat zou niet alleen internationaal de nodige problemen opleveren, maar ook de binnenlandse steun voor Bush’ beleid tegenover Irak ondermijnen. Momenteel staat ongeveer 65 procent van de Amerikaanse bevolking achter een militair optreden tegen Irak. Maar als de VS daarvoor geen internationale goedkeuring en steun krijgen, valt die steun terug tot 20 procent.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer