India vraagt uitleg over geweld tegen christenen
Het hooggerechtshof in India eist van de regering van de deelstaat Orissa een verslag van de stappen die zij heeft gezet om het geweld tegen christenen te beteugelen. Dat heeft een medewerker van het hof woensdag gezegd.
Het geweld in de Indiase deelstaat heeft sinds vorige week aan zeker zestien mensen het leven gekost. Ongeveer 200 mensen zijn aangehouden. Zo’n 13.000 mensen, voornamelijk christenen, zijn gevlucht naar zeven opvangkampen die door de politie worden bewaakt.Het geweld brak uit na de dood van de leider van een radicale hindoeorganisatie. De man is vermoedelijk door een maoïst vermoord, maar de hindoes keerden zich tegen de christenen. De hindoeleider leidde een campagne die erop gericht was bekeringen tot het christendom tegen te gaan.
Het hooggerechtshof wil het verslag donderdag hebben. Het wil ook weten of de regering van de deelstaat een radicale hindoe toestemming heeft gegeven een processie te houden met de as van de vermoorde man. Dat kan tot nieuw geweld leiden.
De Indiase premier Manmohan Singh heeft eerder deze week de regering van de deelstaat bevolen de verantwoordelijken voor het geweld te straffen.
ChristenUnie, CDA, VVD en SGP hebben minister Verhagen van Buitenlandse Zaken schriftelijk gevraagd of hij India wil oproepen een einde te maken aan het geweld tegen christenen. De fracties willen van de bewindsman weten hoe hij tegen het geweld aankijkt. India heeft recent nog toegezegd al het mogelijke te doen om de volledige veiligheid van de christelijke minderheden in India te garanderen en hun recht op godsdienstvrijheid te beschermen.
In Brussel heeft Europarlementariër B. Belder (ChristenUnie-SGP) aandacht gevraagd voor de precaire positie van Indiase christenen. Hij kreeg van Eurocommissaris Ferreo-Waldner voor Externe Betrekkingen de toezegging dat zij de kwestie aan de orde zal stellen tijdens de EU-Indiatop eind deze maand in Marseille. Ferreo-Waldner zei zich eveneens ernstige zorgen te maken over de hachelijke situatie van de Indiase christenen.
Het Europees Parlement overweegt intussen ook zelf een plenair debat te wijden aan de antichristelijke excessen in India.