Economie

Petten maakt gas van houtsnippers en gras

Het duurt niet lang meer of er kan uit hout, bermgras, sloophout en snoeiafval gas worden gewonnen dat aardgas kan vervangen. Minister Cramer van VROM opende vandaag de biomassavergasser Milena van het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) in Petten.

ANP
4 September 2008 09:14Gewijzigd op 14 November 2020 06:19

De testinstallatie brengt de techniek in Nederland in de laatste ontwikkelingsfase. Als het goed gaat, kan het ”groene gas” daarna op commerciële basis aardgas gaan vervangen, of bijgemengd worden in het Nederlandse aardgasnet.In de vergasser wordt niet-eetbare biomassa bij een hoge temperatuur omgezet in gas. Daarna wordt het gas ontdaan van onder andere teer, zwavel en CO(in2(. Het gebruik van het groene gas in de auto, bij het koken, verwarmen, maken van chemicaliën en opwekken van elektriciteit dringt het gebruik van aardgas terug en draagt bij aan een schoner milieu, stelt ECN. Als de CO(in2( die bij de productie van groen gas vrijkomt wordt opgeslagen, wordt volgens de onderzoekers bovendien CO(in2( uit de lucht gehaald.

De Milena-installatie heeft een jaarproductie van 1 megawatt, voorlopig dus nog voor eigen gebruik, en verbruikt daarvoor 160 kilo biomassa per uur. Behalve groen gas kan de Milena ook warmtekracht opleveren. Als warmtekrachtinstallatie kan de eerste fabriek in 2012 commercieel draaien, als producent van groen gas zal dat pas in 2016 zijn.

De kosten van nu tot en met de bouw van de commerciële demonstratie-installatie bedragen volgens unitmanager Jan-Willem Erisman 25 miljoen euro. De financiering komt op dit moment gedeeltelijk van subsidies van het ministerie van Economische Zaken en voor een deel uit eigen zak. „Maar voor de demoschaal hebben we ook investeringen van marktpartijen nodig”, aldus Erisman. ECN is daartoe met meerdere partijen, waaronder energiebedrijven, in gesprek.

De techniek om groen gas te winnen uit biomassa kan voor huishoudens pas echt wat betekenen op het moment dat het bijgemengd wordt in het aardgasnet, stelt Erisman. „Gasunie onderzoekt daarvoor de mogelijkheden.” De meeste belangstelling bestaat volgens de unitmanager voor het vullen van tankstations met het milieuvriendelijkere gas.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer