Bush trekt miljard uit voor hulp aan Georgië
WASHINGTON - De Amerikaanse president George Bush stelt Georgië 1 miljard dollar ter beschikking voor het herstellen van de ravage die is aangericht door de Russische inval. Dat staat in een nog niet officieel uitgegeven verklaring.
Behalve voor wederopbouw van de infrastructuur en het stimuleren van de economie is het geld bestemd om menselijke nood ten gevolge van de invasie te lenigen, zoals het herhuisvesten van families die ontheemd zijn geraakt, aldus de verklaring. Het Internationaal Monetair Fonds maakte woensdag bekend dat het Georgië 750 miljoen dollar leent voor het herstel van de economie.Bush zegt dat meer dan de helft van het geld op korte termijn beschikbaar zal worden gesteld. Dat betekent dat Georgië voor de uitbetaling van het resterende deel aangewezen zal zijn op de volgende president en een volgend Congres.
„Georgië heeft een sterke economische basis en leiders met een indrukwekkende staat van dienst op het gebied van hervormingen”, zegt Bush. „Onze extra economische bijstand zal het volk van Georgië helpen te herstellen van de aanslag op zijn land en te blijven bouwen aan een welvarende en competitieve economie.”
Vicepresident Dick Cheney was vandaag voor een bezoek in Georgië en kon het genereuze aanbod daar formeel aan president Michail Saakasjvili overbrengen. Cheney bezoekt nog twee voormalige Sovjetrepublieken, die na de Russische invasie van Georgië vrezen door Moskou ook tot Ruslands ’achtertuin’ te worden gerekend. Woensdag was hij in Azerbeidzjan en vanuit Georgië reist hij door naar Oekraïne.
Rusland volgt de trip met argusogen en zal het omvangrijke hulppakket aan Georgië waarschijnlijk zien als een provocatie.
De VS willen overigens dat de NAVO duidelijke signalen geeft aan Rusland dat het van de Baltische staten af moet blijven. Estland, Letland en Litouwen zijn, anders dan Georgië, lid van de NAVO, en een Russische inval in een van de drie staten zou automatisch leiden tot een antwoord van de NAVO.
Volgens de Amerikaanse ambassadeur bij de NAVO, Kurt Volker, moet de NAVO via onder meer oefeningen Moskou duidelijk maken dat het menens is en zo de Baltische staten geruststellen. „Deze landen zijn lid van de NAVO, dus als ze worden aangevallen, zullen we antwoorden”, aldus Volker woensdag in The Financial Times.
Volgens artikel 5 van het NAVO-handvest geldt een aanval op een van de 26 NAVO-landen als een aanval op allen, en moet het bondgenootschap als geheel het getroffen land verdedigen.