Binnenland

Verplichte meldcode voor kindermishandeling

Het kabinet wil een verplichte meldcode invoeren voor instellingen die te maken kunnen krijgen met slachtoffers van huiselijk en eergerelateerd geweld, kindermishandeling en vrouwenbesnijdenis. Een meldcode geeft aan wat hulpverleners moeten doen bij vermoedens van deze vormen van geweld.

ANP
3 September 2008 12:57Gewijzigd op 14 November 2020 06:19

De ministers Rouvoet voor Jeugd en Gezin en Hirsch Ballin van Justitie en staatssecretaris Bussemaker van Volksgezondheid kondigden dat woensdag aan in een brief aan de Tweede Kamer.Ze gaan ervan uit dat het aantal meldingen van huiselijk geweld en kindermishandeling zal toenemen als artsen en bijvoorbeeld medewerkers van de politie of kinderdagverblijven met een meldcode werken. Nu worden veel gevallen niet gemeld of worden signalen van geweld of mishandeling over het hoofd gezien of niet herkend.

De bewindslieden zijn tegen een verdergaande meldplicht, omdat dat volgens hen weinig toegevoegde waarde heeft en er te veel bezwaren aan kleven. Ze hebben de voor– en nadelen hiervan onderzocht naar aanleiding van een motie van PvdA–Tweede Kamerlid Arib.

Het kabinet ziet wel heil in een verplichte meldcode, die ertoe moet leiden dat er sneller wordt ingegrepen zodat het geweld stopt en het slachtoffer tijdig hulp krijgt. Hulpverleners die al met een meldcode werken, gaan volgens onderzoekers gemiddeld vaker tot actie over dan collega’s die niet over zo’n stappenplan beschikken.

De bewindslieden geven in het najaar aan hoe ze de meldcode precies verplicht willen stellen. Daartoe spreken ze ook met koepel– en brancheorganisaties die ermee te maken krijgen.

De belangenorganisatie van artsen, KNMG, presenteert donderdag een nieuwe meldcode voor kindermishandeling. Uitgangspunt daarin is voortaan ’spreken, tenzij’ in plaats van het eerdere ’zwijgen, tenzij’. De code vraagt een „actievere houding van de arts" bij het melden van kindermishandeling.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer