Discussie over homoseksualiteit
Met name sinds de invoering van de Algemene wet gelijke behandeling in 1994 staat de vrijheid van het reformatorische onderwijs, vooral waar het gaat om de afwijzende houding met betrekking tot homoseksualiteit, regelmatig ter discussie.
GRONDRECHTEN: Grondrechten zijn rechten van individuele burgers tegenover de staat en in mindere mate tegenover elkaar, die zijn opgenomen in de Grondwet. Klassieke grondrechten -vrijheid van godsdienst en van onderwijs- garanderen burgers bepaalde vrijheden van staatsinmenging.
BOTSENDE GRONDRECHTEN: In toenemende mate wordt er door politici een rangorde in grondrechten aangebracht, waarbij als het erop aankomt het gelijkheidsbeginsel voorrang krijgt boven de vrijheid van godsdienst of van onderwijs. In 2005 heeft de regering in een grondrechtennota uitgesproken dat het ene grondrecht geen voorrang mag krijgen boven het andere.
ARTIKEL 1: In artikel 1 van de Grondwet staat dat alle mensen die zich in Nederland bevinden, in gelijke gevallen gelijk worden behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan. Dit gelijkheidsbeginsel of discriminatieverbod wordt nader uitgewerkt in de Algemene wet gelijke behandeling (AWGB).
ARTIKEL 6: In artikel 6 van de Grondwet wordt het recht op vrijheid van godsdienst geduid. Er staat in dat iedereen het recht heeft zijn godsdienst of levensovertuiging, individueel of in gemeenschap met anderen, vrij te belijden.
ARTIKEL 23: In artikel 23 van de Grondwet wordt de vrijheid van onderwijs gewaarborgd, evenals de eerbiediging van godsdienst en levensovertuiging en daarmee samenhangend garanties voor de bekostiging.
AWGB: De Algemene wet gelijke behandeling is een uitwerking van artikel 1 van de Grondwet en is sinds 1994 van kracht. De wet verbiedt dat in het maatschappelijk verkeer onderscheid wordt gemaakt op grond van onder meer godsdienst, seksuele gerichtheid, ras en geslacht. Wie denkt dat hij de dupe is van onterecht onderscheid, kan een oordeel vragen van de Commissie Gelijke Behandeling (CGB).
ENKELE FEIT: Scholen mogen homoseksuele docenten en leerlingen niet weren op het enkele feit van homoseksualiteit. Dit enkele feit van de seksuele gerichtheid ziet op de gerichtheid van een persoon in seksuele gevoelens, liefdesgevoelens, -uitingen en -relaties.
CGB: De Commissie Gelijke Behandeling is een commissie van onafhankelijke deskundigen die klachten over de AWGB onderzoekt en vervolgens een uitspraak daarover doet. Deze uitspraak is niet bindend, maar in de praktijk hecht de rechter er wel grote waarde aan. Ook kan de CGB op eigen initiatief een onderzoek instellen.
HOMONOTA KABINET: Het kabinet vindt dat de homo-emancipatie in Nederland nog niet af is en heeft om die reden in 2007 het homo-emancipatiebeleid vastgelegd in een nota. Het hoofddoel van het beleid tot 2011 is het bevorderen van de sociale acceptatie van homoseksualiteit. Onderdeel daarvan is het bespreekbaar maken van homoseksualiteit in orthodox-christelijke kring, waarbij nadrukkelijk naar schoolbesturen wordt gekeken en de Onderwijsinspectie de opdracht heeft hier ook met nadruk op te letten.
HOMONOTA VGS: Een stuurgroep van de Vereniging voor Gereformeerd Schoolonderwijs heeft voor de zomer als eerste gehoor gegeven aan de oproep van het kabinet om de visie en het beleid ten aanzien van homoseksualiteit inzichtelijk te maken. Het bestaan van homoseksualiteit wordt niet ontkend, maar de homoseksuele praxis wordt afgewezen.