Buitenland

Rusland: Saakasjvili is politiek ‘lijk’

De Russische president Dmitri Medvedev heeft dinsdag gezegd dat hij de Georgische president Michail Saakasjvili niet langer als president beschouwt, maar als „politiek dood.”

Buitenlandredactie
3 September 2008 09:00Gewijzigd op 14 November 2020 06:19
De Russische president Dmitri Medvedev heeft dinsdag gezegd dat hij de Georgische president Michail Saakasjvili niet langer als president beschouwt, maar als „politiek dood.” Foto EPA
De Russische president Dmitri Medvedev heeft dinsdag gezegd dat hij de Georgische president Michail Saakasjvili niet langer als president beschouwt, maar als „politiek dood.” Foto EPA

„Het Georgische regime is wat ons betreft ingestort. President Saakasjvili bestaat voor ons niet langer. Hij is een politiek ’lijk’”, aldus Medvedev op de Russische televisie. Vrijdag verbraken Georgië en Rusland de politieke banden, nadat Rusland de Georgische regio’s Zuid-Ossetië en Abchazië als onafhankelijke staten had erkend.Medvedev zei verder niet bang te zijn dat hij uit de G-8 wordt gezet. Volgens hem kan het verbond van de rijkste industrielanden nauwelijks functioneren zonder Moskou. Medvedev deed zijn uitspraken in een interview met de Italiaanse zender RAI. Hij zei dat Rusland onmisbaar is in de G-8, omdat het verbond alle belangrijke economische en politieke spelers van de wereld nodig heeft om beslissingen te kunnen nemen.

De Republikeinse presidentskandidaat John McCain had het intrekken van het Russische lidmaatschap van de eliteclub geopperd. Medvedev noemde die suggestie, zonder overigens namen te noemen, misbruik van conflicten als electorale strategie. „Als Iran niet genoeg is, waarom dan niet de Kaukasus erbij halen”, zei hij schertsend.

Ook waarschuwde de president dat de NAVO meer te verliezen heeft dan alleen Rusland als de betrekkingen worden verbroken. „Wij zien geen dramatische of moeizame gevolgen van het verbreken van de relaties, als dat de wens is van onze partners”, zei hij. De NAVO is onder andere van Rusland afhankelijk voor de bevoorrading van troepen in Afghanistan.

Eerder op de dag noemde Medvedev het besluit van de EU om geen sancties tegen Rusland te treffen, „realistisch.” Het staatshoofd toonde zich echter wel teleurgesteld dat de EU geen begrip heeft voor de redenen waarom Rusland optreedt tegen „de Georgische agressie” en Zuid-Ossetië en Abchazië als zelfstandige staten erkent.

Premier Vladimir Poetin constateerde dat het gezonde verstand bij de EU-lidstaten heeft gezegevierd. „Wij zagen geen extreme conclusies en voorstellen en dat is erg goed”, aldus de premier. Poetin zei dinsdag verder dat Rusland „beheerst” zal reageren op de toename van het aantal NAVO-schepen in de Zwarte Zee. Poetin, op bezoek in Oezbekistan, zei volgens het Russische persbureau Interfax dat de Russische „reactie beheerst zal zijn, zonder enige vorm van hysterie.” Maar „een reactie komt er”, voegde hij daaraan toe. Gevraagd wat voor reactie, zei hij: „U zult wel zien.”

Rusland heeft al vaker bezorgdheid geuit over het aantal NAVO-schepen in de Zwarte Zee. Volgens Andrej Nesterenko van het ministerie van Buitenlandse Zaken bevinden zich daar op dit moment naast twee Amerikaanse schepen een Pools, een Spaans en een Duits schip.

De Russische kranten interpreteerden het resultaat van de EU-top over Georgië als een overwinning, ook al bevroren de 27 EU-landen de banden met Moskou totdat de Russische militairen zich uit Georgië hebben teruggetrokken. „Europa kan onze olie en gas blijven opzuigen”, schrijft de krant Tvoi Den. Volgens het blad heeft Europa „niet toegegeven aan de hysterische aanvallen” van de Britse premier Gordon Brown en de Poolse president Lech Kaczynski.

De regeringskrant Rossiiskaya Gazeta schrijft dat de uitkomst van het beraad aantoont dat Rusland en de EU zo van elkaar afhankelijk zijn dat er geen ruimte is voor iets anders dan nauwe betrekkingen.

Voordat de regeringsleiders in Brussel bijeenkwamen, pleitten sommige landen, waaronder Polen en Groot-Brittannië, voor hardere maatregelen tegen Rusland, omdat het zijn militairen niet uit Georgië heeft teruggetrokken.

De NAVO moet meer doen voor de verdediging van de Baltische staten na de Russische aanval op Georgië. Dit zei de nieuwe Amerikaanse gezant bij de NAVO, Kurt Volker, tegen The Financial Times. In de woensdageditie van deze krant beklemtoont Volker dat de NAVO moet reageren waneer er een aanval komt op Baltische staten.

Rusland wil helpen een vredesoverkeenkomst tussen Moldavië en de Moldavische, separatistische regio Transnistrië te bewerkstelligen. Daartoe gaat de Georgische president Dmitri Medvedev deze week praten met president Vladimir Smirnov van Transnistrië, lieten bronnen van het Kremlin dinsdag weten. Eerder sprak Medvedev al met de Moldavische president Vladimir Voronin.

Volgens waarnemers wil Moskou de internationale gemeenschap laten zien dat het een conflict ook zonder geweld kan oplossen. Onlangs waarschuwde Medvedev Moldavië het voorbeeld van Georgië niet te volgen in Transnistrië. Militair ingrijpen in het gebied zou kunnen leiden tot een gewapend conflict.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer