Binnenland

Inzet van lokmiddelen effectief

In de gemeente Gouda zien we in het eerste halfjaar van 2008 een afname van het aantal tasjesroven en een flinke afname van het aantal auto-inbraken. Daartegenover staat een toename van het aantal vernielingen.

Politie.nl
2 September 2008 17:01Gewijzigd op 14 November 2020 06:18

Afname tasjesroven door lokoma
In de eerste maanden van 2008 had Gouda te kampen met een toename van het aantal tasjesroven. 22 personen werden in de eerste vier maanden van 2008 van hun tas beroofd en deden aangifte. De politie verscherpte het toezicht en besloot tot het inzetten van een lokmiddel, in dit geval een lokoma, omdat de slachtoffers in de praktijk meestal oudere dames waren.Een agente werd geschminkt en verkleed als oma. De lokoma werd ingezet en op 22 april werd zij beroofd van haar tas en konden vier verdachten worden aangehouden. De teamchef van Gouda, Henk van der Veek: “De aanhouding van de verdachten en de inzet van de lokoma hebben tasjesrovers afgeschrikt, sindsdien hebben er slechts enkele tasjesroven plaatsgevonden”.

Weer minder auto-inbraken
De cijfers van de eerste zes maanden van het team Gouda maken duidelijk dat wederom het aantal inbraken in auto’s is afgenomen. In de eerste helft van 2008 zijn er 420 aangiftes opgenomen van een auto-inbraak, terwijl in dezelfde periode in 2007 nog 542 keer aangifte werd gedaan, een daling van 23%. Er zijn een aantal redenen te noemen waarom de auto-inbraken zijn afgenomen: project Tommie, de veelplegersaanpak, scherpe controle van de politie op vermoedelijke daders en cameratoezicht op de hotspots.

Project Tommie is een project waarin de politie lokmiddelen inzet om de auto-inbrekers te pakken. Dieven lopen in de val, door bijvoorbeeld in een auto opzettelijk waardevolle spullen achter te laten. De inbrekers denken ongezien hun gang te kunnen gaan, maar worden direct door de politie in de kraag gevat. De politie heeft inmiddels al een aantal auto-inbrekers op deze manier kunnen oppakken en vergroot hiermee de pakkans.

De veelplegersaanpak houdt in dat auto-inbrekers die al vaker over de schreef zijn gegaan een hogere straf kunnen verwachten. Met het OM zijn afspraken gemaakt dat zij voor langere tijd opgesloten kunnen worden. Op het moment dat een veelpleger opgesloten zit, is dit zichtbaar in de cijfers.

Zodra een veelpleger weer op vrije voeten is, zit de politie hem direct dicht op de huid. Dit geldt ook voor verdachten waarvan het vermoeden is dat zij in auto’s inbreken, maar nog niet op heterdaad betrapt zijn. Doordat de verdachten weten dat zij in de gaten worden gehouden, houden zij zich rustig.

Middels cameratoezicht op de grotere parkeerplaatsen in Gouda is er een intensieve samenwerking ontstaan met de gemeente om de auto-inbraken een halt toe te roepen. Van de cameratoezicht gaat een preventieve werking uit, maar zorgt ook voor een grotere pakkans. Niet alleen worden heterdaad situaties door Stadstoezicht onmiddellijk doorgeven aan de politie, maar ook bij verdachte situaties wordt de politie door Stadstoezicht in kennis gesteld.

De politie onderneemt direct actie en heeft al meerdere verdachten op deze wijze aangehouden. De teamchef: “Door op allerlei manieren de auto-inbrekers tegen te werken behalen we resultaat, deze succesformule zetten we door en we hopen daarmee de daling nog verder door te kunnen zetten.”, aldus de teamchef.

Toename vernielingen
Tegenover al het goede nieuws staat de toename van het aantal vernielingen in de gemeente Gouda. In 2007 nam de politie in de eerste helft van het jaar nog 607 aangiftes van vernielingen op, in dezelfde periode van 2008 is dit aantal gestegen naar 766, een toename van 26%. De stijging is deels te danken aan een verdachte die emblemen en velgen van auto’s pikte. Na onderzoek is de verdachte aangehouden en zijn de vernielingen in dit opzicht afgenomen.

De politie vraagt de bewoners bij geluiden van vernielingen altijd even naar buiten te kijken. Ziet u dat er bijvoorbeeld straatmeubilair vernield wordt, bel dan direct 1-1-2. Constateert u een vernieling op een later moment bel dan naar 0900-8844.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer