Fiat Cramer actie Bluf! onbewezen
Adviesbureau Ernst & Young heeft vooralsnog geen bevestiging kunnen krijgen dat minister Cramer in 1986 persoonlijk is benaderd of toestemming gaf voor een steunbetuiging aan het krakersblad Bluf!.
Dat blijkt uit een rapport van het bureau dat de minister van VROM vanmorgen naar de Tweede Kamer stuurde. Vanmiddag zou de Tweede Kamer over de vermeende adhesiebetuiging en het rapport debatteren.De conclusies in het rapport zijn voorlopig. De tijd is te kort geweest om een volledig onderzoek uit te voeren. De bewindsvrouw gaf een week geleden de opdracht ertoe. Ernst & Young wil op een ordelijke wijze hoor en wederhoor toepassen. Daarvoor heeft het bureau meer tijd nodig. Hoeveel tijd staat er niet bij.
In het kader van het onderzoek zijn inmiddels veel mensen geïnterviewd die ook de steunbetuiging hebben ondertekend. Dat waren er in totaal 178. Ook hebben onderzoekers van Ernst & Young mensen van Bluf! gesproken die de advertentie met de steunbetuiging opstelden. Verder interviewden ze medewerkers van Milieudefensie die in de tijd van de steunbetuiging (1986) bij de organisatie werkten. Minister Cramer was destijds voorzitter van deze milieuclub.
Vrijwel geen van de geïnterviewden wiens namen onder de advertentie stonden, konden zich nog herinneren hoe ze werden uitgenodigd hun steun te betuigen. Degenen die de advertentie voorbereiden, geven aan dat „niemand van hen destijds mevrouw Jacqueline Cramer heeft benaderd en om steun en/of toestemming heeft gevraagd”, zo staat in de brief te lezen die de bewindsvrouw naar de Kamer stuurde.
In 1986 verscheen in de Volkskrant een advertentie voor steun aan Bluf!, dat uit het ministerie van Economische Zaken gestolen plannen voor de bouw van nieuwe kerncentrales had gepubliceerd. De advertentie was ondertekend door Cramer, destijds voorzitter van Milieudefensie. Haar naam werd overigens abusievelijk gespeld als Jaqueline Kramer. De advertentie dook twee weken geleden op, kort nadat GroenLinks Kamerlid Duyvendak uit het parlement vertrok vanwege zijn actieverleden.
VVD en PVV drongen daarop bij het kabinet aan op meer duidelijkheid over de betrokkenheid van Cramer bij de advertentie. De minister besloot daarop tot een onafhankelijk onderzoek.
In de Tweede Kamer wordt verschillend op het rapport gereageerd. De CDA fractie wil de discussie sluiten, zo verklaarde vicefractievoorzitter Spies vanmorgen. Het onderzoek bevestigt de verklaring die de bewindsvrouw hierover aflegde.
Oppositiepartij VVD is teleurgesteld. Volgens het liberale Kamerlid Neppérus geeft het onderzoek niet de gevraagde duidelijkheid. De VVD wil dat Balkenende met Cramer gaat praten over haar verleden bij Milieudefensie.