Vastenmaand ramadan begint
De maand ramadan is dinsdag begonnen. De dertig dagen vasten vormen voor moslims een hoogtepunt van hun godsdienst. Ook in deze maand proberen christenen het Evangelie te verspreiden.
Tijdens ramadan is de stichting Evangelie & Moslims niet actiever dan anders. Volgens stafwerker Herman Takken is het zelfs moeilijker moslims te bereiken in de vastenmaand. „Ze hebben veel activiteiten en gaan extra naar de moskee. Daarom is hen betrekken bij christelijke activiteiten in die periode lastiger.”De stichting organiseert moskeebezoeken, vrouwenochtenden, werk onder vluchtelingen en sportactiviteiten, ook onder moslims die niet bij een moskee betrokken zijn.
Takken signaleert omgekeerd een toenemende trend dat moskeeën juist in de vastenmaand naar buiten treden. De Nederlandse afdeling van de Turkse moslimorganisatie Milli Görüs verschaft elke dag tijdens de ramadan een maaltijd aan twintig dak- en thuislozen in het Utrechtse winkelcentrum Hoog Catharijne. Takken: „Ook nodigen moslims buurtbewoners uit voor de iftar, de maaltijd na zonsondergang.”
Van moslims wordt verwacht dat ze tijdens ramadan extra aandacht hebben voor de arme medemens. Vooral in de laatste tien vastendagen worden veel activiteiten georganiseerd.
Hoewel resultaten niet goed te meten zijn, ziet Takken positieve gevolgen van evangelisatie onder moslims. „Evangelie & Moslims geeft voorlichting in kerken over de islam en rust gemeenteleden toe voor de ontmoeting met moslims. Het devies is: behandel hen met respect en verkondig het Evangelie. We merken soms dat gemeenteleden blijvend aan de slag gaan. Je moet dan niet gelijk denken aan grote opwekkingen. Het gaat om het leggen van contacten en het trouw onderhouden daarvan.”
Nieuwe maan
Directeur Yusuf Altuntas van de Turkse moslimorganisatie Milli Görüs schat dat 80 tot 90 procent van de moslims in Nederland zich aan de ramadan houdt. Dat komt neer op ongeveer 750.000 mensen. Wereldwijd zijn dat er ruim 1,3 miljard.
Deelnemen aan de vastenmaand behoort tot een van de vijf zuilen van de islam. Moslims moeten in hun leven de vijf verplichtingen volbrengen. Andere verplichtingen zijn bijvoorbeeld bidden, liefdadigheid en een reis naar Mekka.
Tijdens de ramadan onthouden moslims zich tussen zonsopgang en zonsondergang van eten, drinken, roken en seksuele omgang. Water drinken is wel toegestaan. ’s Ochtends en ’s avonds wordt er veel gegeten.
Het vasten is verplicht voor alle moslims, voor zover ze daartoe fysiek in staat zijn. Kinderen beginnen vanaf ongeveer hun twaalfde met vasten. Ouderen, zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven, mogen ervan afzien. Ook zieken of reizigers mogen het vasten onderbreken, mits ze de tijd later inhalen.
Artsen en verpleegkundigen van het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam waarschuwden onlangs moslims met diabetes niet te vasten. Zij kunnen ernstige problemen met hun gezondheid krijgen als zij hun eetpatroon plotseling wijzigen.
De vastenmaand varieert elk jaar. Het begin valt samen met het verschijnen van de nieuwe maan. De ramadan begint elk jaar daarom zo’n tien dagen eerder dan het voorgaande jaar. Ook verschilt de aanvang per land, omdat de nieuwe maan visueel moet worden waargenomen. Enkele jaren geleden viel de vastenmaand in Nederland in het late najaar. Dat is voor moslims in Nederland lastig. Als het buiten koud is, is het moeilijker om zich zonder eten warm te houden.
Bedrijven als Albert Heijn komen islamitische werknemers tegemoet. Zware klussen worden uitgesteld. Bij het inroosteren van werknemers wordt met de ramadan rekening gehouden.