Druk weekend reddingsbrigades
De reddingsbrigades kregen het in het laatste zomerweekend van dit seizoen toch weer even druk. Zo’n duizend keer werd er hulp verleend, waarbij in tien gevallen in een levensbedreigende situatie.
Het mooie weer bracht veel mensen naar het water, waarbij 86 keer een vermist of gevonden kind met ouders of begeleiders moest worden herenigd. Er werd vooral veel EHBO verleend (664 keer) bij festivals en waterevenementen. In Bloemendaal en Hoorn kwamen in totaal acht personen in de problemen door overmatig drugs- en alcoholgebruik bij strandfeesten. Er werd 163 keer hulp verleend aan zwemmers en 49 keer aan opvarenden.In Katwijk en Castricum stak afgelopen weekend drie keer een Pieterman letterlijk zijn kop op. Het giftige steekvisje van zo’n 10-15 centimeter dat in zanderige baaien langs de kust voorkomt, bezorgde daarmee drie strandbezoekers een pijnlijke confrontatie. De pijn van een steek kan zo hevig zijn dat een zwemmer in paniek raakt of duizelig wordt. Het gif is thermolabiel zodat warme kompressen de kracht ervan doen afnemen. Ontsmetten en pijnstillers zijn doorgaans noodzakelijk.
De brigades hebben dit jaar tussen 14 juli en 1 september 8104 keer hulp verleend, een recordaantal. De drukte werd veroorzaakt door uitzonderlijke weersomstandigheden langs de kust, zoals zuidwestenwind in combinatie met springtij. In de meeste gevallen (3760 keer) moesten de brigades EHBO verlenen. Voor zwemmers die in nood waren gekomen, moest 3116 keer uitgerukt worden. Drie keer heeft een slachtoffer het ondanks de hulp niet overleefd.
Directeur R. van Mourik onderstreept het belang van deze functie van reddingsbrigades langs het water. „Er is 214 keer sprake geweest van een redding in een levensbedreigende situatie. Dat moeten gemeenten, hulpdiensten en verzekeraars koesteren. Om maar te zwijgen van de 572 vermiste en gevonden personen, meestal kinderen, die we deze zomer herenigd hebben met hun ouders. Reddingsbrigades zijn letterlijk goud waard voor de samenleving.”
Twee weken geleden werd bekend dat een kwart van de 183 reddingsbrigades in Nederland lijdt onder geldnood en een tekort aan vrijwilligers lijdt. Van Mourik vroeg alle gemeenten om subsidies en bedrijven om sponsorgelden.