Buitenland

Palin helpt Republikeinen aan 7 miljoen dollar

LOUIS - Sarah Palin, de rechterhand van de Republikeinse presidentskandidaat John McCain, heeft bewezen dat ze een aanwinst is voor het team. Ze haalde in een dag 7 miljoen dollar op voor de Republikeinse campagne.

Buitenlandredactie
1 September 2008 06:19Gewijzigd op 14 November 2020 06:18
ST. LOUIS - Sarah Palin, de rechterhand van de Republikeinse presidentskandidaat John McCain, heeft bewezen dat ze een aanwinst is voor het team. Ze haalde in een dag 7 miljoen dollar op voor de Republikeinse campagne. Foto: EPA
ST. LOUIS - Sarah Palin, de rechterhand van de Republikeinse presidentskandidaat John McCain, heeft bewezen dat ze een aanwinst is voor het team. Ze haalde in een dag 7 miljoen dollar op voor de Republikeinse campagne. Foto: EPA

Volgens een woordvoerder is dat meer dan wat de partij in het vierde kwartaal van 2007 in totaal binnensleepte. „Ze is geweldig nieuws”, aldus partijsecretaris Brooke Buchanan.Vrijdag maakte McCain bekend dat de 44-jarige Palin zijn ’running mate’ is tijdens de verkiezingen. Daarop stroomde 4,5 miljoen dollar aan online donaties binnen en 2,3 miljoen per post en telefoon.

Palin helpt McCain voorlopig niet aan een financiële overwinning op Democraat Barack Obama. Die haalde in totaal 389 miljoen dollar op, de Republikeinen 174 miljoen. Obama beschikte in juli over 68,5 miljoen, McCain over 32,7 miljoen dollar.

De keuze voor Palin als running mate kwam als een volslagen verrassing. In de wandelgangen werden andere namen genoemd als keuze van McCain. In conservatieve kringen is de benoeming van de gouverneur van Alaska goed gevallen.

De Democraten zeggen dat Palin een onervaren politica is met gebrek aan capaciteiten. Daar zijn de donateurs van de 7 miljoen dollar het duidelijk niet mee eens.

Nigeriaanse corruptiebestrijders hebben een bedrag van 74 miljoen Nigeriaanse naira (circa 430.000 euro) in beslag genomen, dat was ingezameld bij een diner ten bate van de Amerikaanse presidentskandidaat Barack Obama. Dat hebben de autoriteiten in het Afrikaanse land zondag laten weten.

Waarom het geld is geconfisqueerd, werd niet bekendgemaakt. De nationale corruptiewaakhond benadrukte dat de organisator geen Nigeriaanse wetten heeft overtreden. Onder Amerikaanse wetgeving mogen buitenlanders geen geld doneren aan Amerikaanse politieke partijen.

Het benefietdiner op 11 augustus in de stad Lagos leidde tot ophef in het Afrikaanse land. Het duurste toegangskaartje kostte iets minder dan 14.500 euro, terwijl veel Nigerianen moeten rondkomen van ongeveer een euro per dag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer