Buitenland

EU bijeen over conflict Rusland-Georgië

De EU houdt maandag in Brussel een speciale ingelaste top over het conflict tussen Rusland en Georgië. De premiers en staatshoofden van de 27 EU-landen zoeken onder leiding van de Franse president Nicolas Sarkozy naar een eensgezinde houding ten opzichte van Rusland, dat gezien wordt als de voornaamste boosdoener in het conflict.

ANP
1 September 2008 06:10Gewijzigd op 14 November 2020 06:18
De Russische president Dimitri Medvedev tijdens het interview met de drie grote landelijke televisiezenders. Foto EPA
De Russische president Dimitri Medvedev tijdens het interview met de drie grote landelijke televisiezenders. Foto EPA

Makkelijk zal dat niet worden, want vooral de vroegere Oostbloklanden in de EU willen een hardere opstelling dan de West-Europese lidstaten die rekening houden met het feit dat Rusland 40 procent van het in de EU gebruikte gas levert en een derde van de ruwe olie.Die landen vinden wel dat er geen sprake kan zijn van ’business as usual’, maar deinzen terug voor echte sancties en willen vooral de dialoog met Moskou openhouden.

Dat zal er naar verwachting toe leiden dat het Russische optreden in de kwestie wel wordt veroordeeld, maar dat er geen straffen volgen. De EU zal wel een extra gebaar maken naar Georgië, in de vorm van meer humanitaire hulp en hulp bij de wederopbouw van infrastructuur. Mogelijk krijgen Georgische burgers ook gemakkelijker een visum voor Europa.

Rusland sluit niet dat het sancties instelt tegen de Europese Unie als Europa strafmaatregelen tegen hem neemt. Dat zei de Russische president Dimitri Medvedev zondag in een interview met de drie grote landelijke televisiezenders.

„We zijn geen voorstander van sancties en zien dit als een laatste uitweg”, zei Medvedev. „Maar als het nodig is, kunnen wij ook maatregelen nemen”.

Medvedev liep vooruit op een bijeenkomst van regeringsleiders van de EU-lidstaten maandag in Brussel. Zweden en de voormalige Oostbloklanden willen dat Europa zich hard opstelt. Maar de oude EU-lidstaten onder aanvoering van Frankrijk, Duitsland en Italië zien hier geen heil in. De landen vrezen dat sancties de economische betrekkingen met Rusland in gevaar brengen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer