Skimgevoelige pinautomaten langer in winkel
De banken hebben winkelketens opnieuw uitstel verleend voor de vervanging van hun verouderde pinautomaten. Het gaat om apparaten die extra kwetsbaar zijn voor skimmen, een vorm van pinpasfraude waardoor banken miljoen euro’s verliezen.
”Pincriminelen” lezen met een apparaatje de magnetische strip op een betaalpas af en kopiëren de gegevens. Met een minicamera of door over de schouder mee te kijken wordt de pincode afgekeken. Vervolgens maakt de pincrimineel een nieuw pasje en kunnen er flappen worden getapt.Leveranciers van de pinapparaten en het Platform Detailhandel hadden aangedrongen op uitstel. De winkelketens krijgen, per geval verschillend, enkele weken of maanden extra tijd om alles op orde te brengen.
De problemen rond de vervanging van ongeveer 30.000 pinautomaten in winkels (10 procent van alle pinapparaten in Nederland) stapelen zich op. Leveranciers trokken aan de bel bij PIN-eigenaar Currence. Ze kampten met uiteenlopende technische problemen en onvolledige informatie van de opdrachtgevers.
Extra kosten
Het Platform Detailhandel betwijfelt of banken en leveranciers zich wel goed hebben voorbereid op de operatie. „Winkeliers hebben nu veel extra kosten gemaakt, daar gaan we zeker nog over met elkaar in discussie”, aldus een woordvoerder van de brancheorganisatie.
Volgens Currence hebben de leveranciers van de nieuwe systemen te laat aan de bel getrokken om de problemen te benoemen, maar zitten de partijen inmiddels op één lijn.
Banken leden vorig jaar 15 miljoen euro verlies door skimmen. Dat bleek uit onderzoek van Equens, de organisatie die het betalingsverkeer in Nederland regelt.
In de strijd tegen skimmen besloten Currence en de banken dat winkeliers voor 1 juli dit jaar de meest kwetsbare apparaten, van het type HFT201, moesten vervangen. Al snel werd duidelijk dat een aantal grote winkelketens deze deadline niet zou halen. Zij kregen uitstel tot begin augustus. Ook deze deadline blijken zij nu niet te kunnen halen.
Chip
De nieuwe systemen moeten voldoen aan de zogenoemde EMV-techniek, die banken voor 2013 willen invoeren. De magneetstrip op de bankpassen wordt in dit nieuwe systeem vervangen door een chip.
Volgens de woordvoerder van het Platform was er sprake van een „eindeloze lijst met problemen.” „Het belangrijkste probleem is dat de software van de nieuwe systemen vaak niet goed aansluit op de software van de kassasystemen in de winkels.” Ook zou de software niet goed zijn getest door leveranciers.
Ondertussen halen criminelen alle trucs uit de kast om ook de nieuwe apparaten te kunnen kraken. „Honderd procent veiligheid bestaat niet, dus ik twijfel er niet aan dat ze ook hierin zullen slagen”, zegt een woordvoerder van Currence. „Elke actie leidt tot een tegenreactie van criminelen.” Tot nu toe is de schade door skimmen niet afgenomen, geeft Currence toe, hoewel het geen exacte cijfers wil noemen.
Toch zijn de inspanningen volgens hem niet voor niets. Hoewel nog lang niet alle apparaten zijn vervangen, is het aantal gevallen van skimmen met de HFT201 tot nul gereduceerd. Dat komt mede doordat winkeliers met zo’n apparaat hun systeem nu dagelijks moeten controleren op fraude.