Delftse basisschool stemt lessen af op bioritme
De nieuwe basisschool De Schatkaart in Delft gaat vanaf 1 september lesgeven op basis van het bioritme van kinderen. Volgens directeur De Jong zijn er niet veel scholen die dit doen.
Uit onderzoek is volgens haar gebleken dat het kortetermijngeheugen het actiefst is tussen 10.00 en 12.00 uur. „Dan willen we vooral nieuwe lesstof leren, dus is het tijd voor rekenen en lezen.” Op dat tijdstip spelen de kinderen op andere scholen buiten.„Wij komen langzamer op gang omdat is gebleken dat kinderen tijd nodig hebben om op te starten”, aldus De Jong. Zij stelt dat het bijvoorbeeld in Frankrijk heel normaal is om ook rustige momenten in het lesprogramma te stoppen.
Het langetermijngeheugen werkt het beste tijdens de middaguren en is van belang voor het uitbreiden van de kennis. „Dan gaan de kinderen bijvoorbeeld winkeltje spelen en zo hun rekenvaardigheid van de ochtend in de praktijk brengen.”
Niet alleen het bioritme is een onderdeel van het vernieuwende onderwijsconcept. Zo werkt de school met thema’s: in het ene blok is er meer aandacht voor bijvoorbeeld aardrijkskunde, legt De Jong uit. Verder krijgen de kinderen deels les in het Engels, ook de kleuters. De school opent maandag voor bijna zestig kinderen zijn deuren.