Al-Sadr laat milities activiteiten staken
De radicale politicus en geestelijke Muqtada al-Sadr heeft donderdag in een verklaring bepaald dat zijn milities in Irak hun activiteiten voor onbepaalde tijd staken.
De verzameling strijders in verschillende delen van Irak die als getrouw aan Al-Sadr gelden, tellen samen naar schatting 60.000 man. Zij worden het Mahdileger genoemd.Al-Sadr beklemtoonde de opschorting van de activiteiten van de strijders met de mededeling dat er een cultureel programma voor hen is opgesteld. Dat heet al-Mumahidun (Aanhangers van de Mahdi). Militieleden die geen gehoor geven aan de instructies, worden uit de milities verstoten.
De sjiitische voorman Al-Sadr heeft een jaar geleden alle activiteiten van zijn milities tijdelijk opgeschort. Hij heeft eerder verbeten strijd gevoerd tegen de Amerikanen. Hij beloofde het Mahdileger te ontmantelen wanneer duidelijk is dat de buitenlandse troepen Irak verlaten.
Premier Nuri al-Maliki verzekerde eerder deze week dat er na 2011 geen buitenlandse troepen meer in Irak zijn. Dat is niet van Amerikaanse zijde bevestigd. Bagdad en Washington onderhandelen daar nog over, volgens het Witte Huis.
Voorzitter Ali al-Lami van de Iraakse de-ba’athificatiecommissie, die is ingesteld om het aantal voormalige aanhangers van Saddam Hussein in de regering te verminderen, is woensdag bij aankomst op het vliegveld van Bagdad gearresteerd. Volgens een commissielid werd hij bij het vliegtuig waarmee hij uit Libanon arriveerde door Amerikaanse soldaten opgewacht.
Het Amerikaanse leger zei een belangrijke sjiitische militante figuur op de luchthaven te hebben opgepakt, maar weigerde te bevestigen of het om Al-Lami ging. De arrestant wordt verdacht van betrokkenheid bij een bomaanslag waarbij in juni vier Amerikanen en zes Irakezen om het leven kwamen, zei het leger. Hij zou een kopstuk zijn binnen een netwerk van gewelddadige verzetsgroepen die steun ontvangen vanuit Iran.
De Amerikanen gingen in mei 2003, vrijwel onmiddellijk na de val van Saddams regime, over tot ontbinding van de Ba’athpartij, die de belangen van de regerende elite en het leger behartigde. Ba’athisten werden uit alle mogelijke overheidsfuncties gezuiverd. Washington kwam daar later deels op terug, nadat het land in chaos was vervallen, en probeerde oud-officieren aan te trekken voor hoge posten in de nieuwe veiligheidsdiensten. Ook duizenden leerkrachten die lid waren geweest van de Ba’athpartij, kregen al snel toestemming hun werkzaamheden te hervatten.
Een burgerrechter in Californië heeft donderdag een voormalige Amerikaanse marinier vrijgesproken van het doden van twee Irakezen in Fallujah in 2004. Het was de eerste keer dat een ex-militair voor een burgerrechter moest verschijnen voor misdaden die tijdens gevechten zijn begaan. Normaal gaat daar de krijgsraad over, maar Nazario had op het moment van zijn arrestatie al de actieve militaire dienst verlaten.
Volgens de aanklagers had de inmiddels 28-jarige Jose Nazario, een voormalig sergeant van het korps mariniers, twee ongewapende gevangenen doodgeschoten bij een huiszoeking in 2004. Nazario zou verder twee mariniers hebben bevolen twee andere ongewapende arrestanten te doden. Het ging volgens de aanklagers om ongewapende Iraakse burgers die zich tijdens het incident onderdanig en coöperatief opstelden.
De zaak kwam in 2006 aan het licht toen een van de bij het incident betrokken mariniers werd doorgelicht tijdens een sollicitatie voor een Amerikaanse geheime dienst. Gevraagd of hij wel eens iemand had omgebracht zonder dat dat te rechtvaardigen viel, antwoordde hij bevestigend.
De aanklagers hoopten voor een veroordeling van Nazario vooral te kunnen bouwen op de getuigenissen van twee andere mariniers. Die lieten het echter tijdens het proces afweten: zij maakten gebruik van het recht om zich niet zelf te hoeven beschuldigen. De jury kwam daarop tot de conclusie dat er onvoldoende bewijs was voor de ten laste gelegde gang van zaken.