Economie Amerika sterker gegroeid
De Amerikaanse economie is in het tweede kwartaal veel sterker gegroeid dan eerder gedacht. Het bruto binnenlands product (bbp) van de Verenigde Staten nam in de periode van april tot en met juni toe met 3,3 procent op jaarbasis.
Dat blijkt uit de tweede raming van de economische groei, die het ministerie van Handel donderdag presenteerde.In de eerste raming in juli werd uitgegaan van een economische groei van 1,9 procent op jaarbasis. De bijstelling is hoger dan analisten hadden voorspeld. Zij voorzagen een opwaardering van de economische groei tot 2,7 procent op jaarbasis.
In het eerste kwartaal nam het Amerikaanse bbp nog slechts met 0,9 procent toe. De versnelling van de economische groei in het tweede kwartaal is vooral te danken aan de toename van de export en van de consumptie door huishoudens.
De export werd gestimuleerd door de lage koers van de dollar ten opzichte van met name de euro. Hierdoor waren Amerikaanse producten aantrekkelijker voor buitenlandse kopers dan een jaar eerder. De groei van de consumptie kwam voor een groot deel door de stimuleringsmaatregelen van de Amerikaanse overheid. Die voorzag een groot aantal Amerikanen van honderden dollars om de ergste economische pijn te verzachten.
Analisten vrezen echter dat de opleving van de economische groei van korte duur is. Het van de overheid ontvangen geld kan maar één keer worden uitgegeven en zal de consumptie in de komende maanden naar verwachting dan ook niet nog verder opjagen. Daarnaast wordt de uitbundige groei van de uitvoer bedreigd door de inmiddels weer aansterkende dollar.
De groei van de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal was hoger dan het gemiddelde van de vijftien landen uit de eurozone. Het bbp van de eurolanden lag in het tweede kwartaal gemiddeld 1,5 procent hoger dan een jaar eerder.