Binnenland

Specialisten: Meisje vaccineren tegen kanker niet zinvol

Landelijke invoering van een vaccin tegen baarmoederhalskanker voor alle meisjes vanaf 12 jaar in het rijksvaccinatieprogramma per 1 september volgend jaar is te vroeg en daarom niet zinvol.

Binnenlandredactie
28 August 2008 12:08Gewijzigd op 14 November 2020 06:17
Landelijke invoering van een vaccin tegen baarmoederhalskanker voor alle meisjes vanaf 12 jaar in het rijksvaccinatieprogramma per 1 september volgend jaar is te vroeg en daarom niet zinvol. Foto ANP
Landelijke invoering van een vaccin tegen baarmoederhalskanker voor alle meisjes vanaf 12 jaar in het rijksvaccinatieprogramma per 1 september volgend jaar is te vroeg en daarom niet zinvol. Foto ANP

Dat schrijven artsen en onderzoekers van het Nederlands Kanker Instituut, het Universitair Medisch Centrum Groningen en het Rotterdamse Erasmus Medisch Centrum in het septembernummer van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. „Onzes inziens heeft de Nederlandse vrouwelijke bevolking geen baat bij haastige invoering van deze vaccinatie.”Minister Klink van Volksgezondheid maakte vorige maand bekend per 1 september volgend jaar de vaccinatie standaard en gratis aan te bieden aan meisjes vanaf 12 jaar. Hij volgt daarmee een advies van de Gezondheidsraad.

De artsen en onderzoekers noemen die stap overhaast en niet zinvol. Het vaccin is volgens hen nog nooit getest op 12-jarigen. Het zou kunnen dat het middel bij hen een andere werking heeft dan bij de groep 15- tot 26-jarige vrouwen bij wie het vaccin wel is uitgeprobeerd.

Bovendien loopt het onderzoek volgens de onderzoekers en artsen niet lang genoeg om er nu al betrouwbare conclusies aan te kunnen verbinden.

Baarmoederhalskanker ontwikkelt zich doorgaans in een periode van tien tot vijftien jaar. Het onderzoek naar de effectiviteit van het vaccin is pas zes jaar geleden begonnen. De onderzoekers stellen dat er nog te veel onduidelijkheid is over de vraag in welke mate het vaccin effectief is, hoelang de werking duurt en of er bijwerkingen zijn op de lange termijn.

Ook schrijven epidemioloog Inge de Kok en haar collega’s dat er aan vijf van de zeven criteria die de Gezondheidsraad hanteert bij het advies over opname in het rijksvaccinatieprogramma nog niet of slechts gedeeltelijk wordt voldaan.

Weliswaar overlijden er ongeveer 200 tot 250 vrouwen per jaar in Nederland aan de kanker. Maar volgens de schrijvers van het artikel wordt de ziekte steeds zeldzamer. Door bijvoorbeeld het uitstrijkje dat veel vrouwen regelmatig laten maken, komen ook veel gevallen van de kanker in een vroeg stadium al aan het licht.

In de Tweede Kamer was PvdA’er Arib een van de voorvechters van de vaccinatie tegen baarmoederhalskanker. Ze vindt het merkwaardig dat de onderzoekers nu met hun artikel komen, terwijl er de afgelopen jaren is gediscussieerd over het nut van de vaccinatie. Voor haar is er geen reden om nu te twijfelen aan het advies van de Gezondheidsraad, ook omdat de onderzoekers geen nieuwe inzichten aandragen. Arib wijst erop dat in veel andere landen de vaccinatie al plaatsvindt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer