Hoger beroep Holleeder donderdag van start
Het gerechtshof in Amsterdam maakt donderdag en vrijdag een begin met de behandeling van de zaak–Holleeder in hoger beroep. Het gaat om voorbereidende, zogeheten regiezittingen. Willem Holleeder (50) werd vorig jaar december na een uitputtend en bewogen strafproces veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf, in hoofdzaak wegens het afpersen van drie vermogende zakenlieden.
Het openbaar ministerie (OM) had twaalf jaar tegen ’s lands meest besproken ’topcrimineel’ geëist. De rechtbank in Haarlem achtte het bewijs voor een vierde afpersingszaak niet geleverd en sprak Holleeder (en twee medeverdachten) daarvan vrij.Holleeder werd in januari 2006 gearresteerd en heeft sindsdien vastgezeten. Het proces in eerste aanleg begon (op 2 april 2007) met een onopgehelderd gebleven raketaanslag op het extra–beveiligde gerechtsgebouw in Amsterdam–Osdorp, luttele uren voordat de zitting zou aanvangen. Enkele procesdagen later werd Holleeder ernstig ziek – hij bleek te lijden aan ernstig hartfalen en moest met spoed worden geopereerd. De hartkwaal heeft Holleeder blijvend verzwakt.
Het dossier–Kolbak, zoals de zaak–Holleeder officieel heet, bevat meer dan tweehonderd ordners. Aanzet tot de zaak vormde een serie gesprekken die de Amsterdamse vastgoedmagnaat Willem Endstra in 2003 en begin 2004 voerde met inlichtingenrechercheurs van de Amsterdamse politie. In die gesprekken maakte Endstra niet alleen gewag van het feit dat zijn vroegere vriend Holleeder zich had ontpopt tot zijn genadeloze afperser, ook vertelde hij honderduit over liquidaties en andere wetenswaardigheden van de onderwereld. Op 17 mei 2004 werd Endstra geliquideerd voor zijn kantoor in Amsterdam–Zuid.
Het OM heeft de zogeheten ’achterbankgesprekken’ tussen Endstra en politie gebruikt voor het bewijs, de rechtbank heeft dat geaccepteerd. Endstra bracht ook de overige afpersingsaanklachten aan het rollen. Endstra’s vertrouweling Bram Zeegers, voormalig advocaat, bevestigde als getuige diens beweringen op vele punten. Zeegers overleed een week na zijn getuigenis aan een overdosis drugs.
In hoger beroep zal Holleeder terechtstaan met zes medeverdachten. Het OM verdenkt hen ervan in telkens wisselende samenstelling Endstra, Kees Houtman (geliquideerd in 2005) dan wel Rolf Friedländer te hebben afgeperst. Alle verdachten ontkennen en hebben dan ook hoger beroep aangetekend, evenals het OM, dat in alle gevallen hoger eiste dan de rechtbank oplegde.
Holleeder wordt in hoger beroep bijgestaan door twee advocaten: Jan–Hein Kuijpers en Stijn Franken. De zittingen van donderdag en vrijdag vinden plaats in de extra–beveiligde zaal van de rechtbank Rotterdam.