Binnenland

Dreigtelefoontje Transavia-toestel raadsel

De achtergrond van het dreigtelefoontje dinsdag waardoor een Transavia–vliegtuig urenlang aan de grond bleef staan op Rotterdan Airport blijft vooralsnog een raadsel. De politie en de marechaussee hebben in de nacht van dinsdag op woensdag in Dordrecht het huis doorzocht van de twee passagiers die zijn aangehouden in het vliegtuig. Daarbij zijn spullen in beslaggenomen, maar het Openbaar Ministerie (OM) wilde daar verder niets over zeggen.

ANP
27 August 2008 19:50Gewijzigd op 14 November 2020 06:17
De achtergrond van het dreigtelefoontje dinsdag waardoor een Transavia–vliegtuig urenlang aan de grond bleef staan op Rotterdan Airport blijft vooralsnog een raadsel. De politie en de marechaussee hebben in de nacht van dinsdag op woensdag in Dordrecht he
De achtergrond van het dreigtelefoontje dinsdag waardoor een Transavia–vliegtuig urenlang aan de grond bleef staan op Rotterdan Airport blijft vooralsnog een raadsel. De politie en de marechaussee hebben in de nacht van dinsdag op woensdag in Dordrecht he

Beide verdachten, een 31-jarige man en een 28-jarige vrouw, zijn door de politie verhoord. Het OM verdenkt ze van voorbereidingshandelingen voor een eventuele kaping. Een derde verdachte ging vrijuit, hij had niets met de zaak te maken.De alarmcentrale 112 kreeg dinsdagmiddag een dreigtelefoontje dat een vliegtuig mogelijk zou worden gekaapt. Het toestel stond op het punt te vertrekken naar Turkije. De marechaussee hield daarop de kist uren aan de grond met aan boord nog alle passagiers en bemanningsleden. Zij mochten rond negen uur ’s avonds het vliegtuig verlaten en zijn met een ander toestel tegen middernacht alsnog naar Bodrum vertrokken. Doorzoekingen in het vliegtuig leverden geen wapens of explosieven op. De politie onderzoekt nog waar en door wie het telefoontje naar 112 is gepleegd.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) is op de hoogte gehouden en zei dat het verder een zaak is van het OM en de marechaussee. Het dreigingsniveau, sinds maart substantieel, wordt niet aangepast.

Luchtvaartmaatschappij Transavia kon dinsdag geen invloed uitoefenen op de ontruiming van het vliegtuig. De passagiers zaten vijf uur lang onwetend aan boord, nadat de marechaussee had besloten het toestel aan de grond te houden. „De marechaussee had de leiding en besloot wat de beste manier was om te handelen", zei een woordvoerster woensdag. Wel vindt ze dat de maatschappij erg weinig informatie kreeg. Het enige dat de crew wist, was dat er een verdacht telefoontje was binnengekomen.

De gezagvoerder hield de passagiers aan het lijntje met verstoringen van vluchtschema’s en technische mankementen. „Zo’n verhaal kun je nog wel twee uur volhouden, maar dit duurde te lang. Mensen zien dat er niets aan de kist gebeurt", aldus de woordvoerster.

Pas rond negen uur konden de vakantiegangers van boord. Drie arrestanten moesten blijven zitten en werden via een andere uitgang weggevoerd.

De passagiers waren boos, gelaten, angstig of verdrietig. Zij werden opgevangen door hulpverleners. „Zij hadden het behoorlijk druk", zei de woordvoerster. Ook de crew heeft het volgens haar best zwaar gehad. Zij hebben met man en macht geprobeerd iedereen op het gemak te stellen.

„Wij hebben zo goed mogelijk uitgelegd wat hen was overkomen en dat Transavia er niet zo veel aan kan doen. Helaas waren de woordvoering van de marechaussee en het OM voor ons volledig onbereikbaar", aldus Transavia.

Van de 114 passagiers zijn er 107 tegen middernacht in een ander toestel alsnog naar hun vakantiebestemming vertrokken. De derde arrestant, die niets met de zaak van doen had, is eveneens met vakantie gegaan. De mensen die thuis bleven, moeten met de touroperators een regeling treffen voor de kosten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer