ChristenUnie denkt verder na over Israël
Het Wetenschappelijk Instituut van de ChristenUnie belegt dit najaar een besloten rondetafelgesprek over Israël.
Bij dat gesprek zullen ook deskundigen van buiten de partij worden uitgenodigd. „Ons denken over Israël staat niet stil. We blijven ons bezinnen”, zegt WI-directeur Segers vandaag in het Nederlands Dagblad.Aanleiding voor het rondetafelgesprek is een scriptie van de theologe Marleen Blootens, die haar studie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam afrondde met een onderzoek naar het Israëlstandpunt van de ChristenUnie. Blootens vindt dat theologie en politiek bij de ChristenUnie te veel door elkaar heen lopen. De partij wil het Palestijnse volk recht doen, maar in de praktijk geeft de CU altijd prioriteit aan de belangen van Israël boven die van Palestijnse christenen, meent de theologe.
Volgens Blootens had het GPV destijds een zakelijker benadering van Israël dan de RPF, maar heeft bij de fusie van deze twee partijen tot ChristenUnie het standpunt van de RPF gewonnen. Dat blijkt onder meer uit het verkiezingsprogramma dat spreekt van Jeruzalem als ongedeelde hoofdstad van Israël. De theologe vindt dat onbegrijpelijk, omdat de Verenigde Naties de claim van Israël op een ongedeeld Jeruzalem hebben afgewezen. „De ChristenUnie voert dus theologische argumenten aan om het internationaal recht niet te hoeven volgen.”
Segers is het niet eens met de stelling dat theologie helemaal geen rol mag spelen in politieke standpuntbepaling. Wel noemt hij de visie dat Jeruzalem de ongedeelde hoofdstad van Israël moet zijn „wel erg gedetailleerd” voor een kleine, Nederlandse politieke partij.