„Stel verkoopverbod homeopathica uit”
In de Tweede Kamer groeit de bereidheid om het verkoopverbod op niet-geregistreerde homeopathische middelen per 1 januari aanstaande te versoepelen. Minister Borst van Volksgezondheid weet vooralsnog van geen wijken.
De fracties van CDA, VVD en SGP namen het dinsdag tijdens de begrotingsbehandeling van Volksgezondheid op voor de homeopathische middelen. Er is een enorme achterstand ontstaan in de verplichte registratie van deze geneesmiddelen. Van de medicijnen die homeopathische artsen voorschrijven, is ongeveer eenderde geregistreerd en van de zelfzorgmiddelen slechts twee van de 11.000.
Op grond van Europese regelgeving moet voor 2008 een toetsing van de middelen op kwaliteit en veiligheid plaatshebben. Nederland wil toetsing voor 2002.
De Koninklijke Vereniging Homeopathie Nederland overhandigde de Kamer dinsdag ruim 90.000 handtekeningen van mensen die vinden dat de overheid het verkoopverbod moet uitstellen.
Overgangstermijn
CDA, VVD en SGP, die samen net geen meerderheid in de Kamer hebben, vinden ook dat Borst een overgangstermijn in acht moet nemen. De bewindsvrouw voelt daar niets voor, zo bleek eind vorige week in antwoord op schriftelijke vragen van de VVD-kamerleden Van Blerck en Terpstra. Volgens de bewindsvrouw weet de sector reeds vanaf 1995 dat registratie per 1 januari 2002 verplicht is.
Het dagblad Trouw meldde woensdagmorgen dat veel homeopathische middelen vanaf 1 januari toch in de verkoop blijven, ook al zijn ze niet geregistreerd. De fabrikanten brengen de niet-geregistreerde middelen in de verkoop als gezondheidsproduct. Dan vallen ze niet onder de geneesmiddelenregistratie, maar onder de soepeler Warenwet.
De tekst op het geneesmiddel en/of de bijsluiter moet wel worden aangepast. De Warenwet staat namelijk alleen algemene formuleringen toe. Marktleider Biohorma, die deze werkwijze gaat volgen, zal bijvoorbeeld het middel Aesculaforce tegen spataderen na 1 januari op de markt brengen als middel „tegen ontsierende aderen."
Oordeel
De fracties namen dinsdag tijdens de begrotingsbehandeling van Volksgezondheid de gelegenheid te baat om een oordeel te vellen over het beleid van minister Borst. Dezer dagen verdedigt ze haar laatste begroting.
SP-kamerlid mevrouw Kant wil het liefst dat Borst direct opstapt. De andere fracties vinden dat te ver gaan, hoewel ze ook kritiek hebben. Volgens CDA-kamerlid Buijs heeft Borst gefaald. VVD-kamerlid Van Blerck constateerde dat Borst veel beloofde, maar weinig waarmaakte. De PvdA hekelde het beleid van Borst op het terrein van de zorgverzekeringen. Alleen D66, de partij waar de bewindsvrouw lid van is, steunde haar minister onvoorwaardelijk.
ChristenUnie-kamerlid Rouvoet en de SGP’er Van der Vlies bekritiseerden Borst voor de verschuivingen die ze teweeg heeft gebracht op medisch-ethisch terrein. Rouvoet pleitte voor een meldpunt voor patiënten en familieleden die ongevraagd met euthanasie zijn geconfronteerd. Het kamerlid heeft voorbeelden dat dit voorkomt. Veel betrokkenen ervaren een dergelijke confrontatie als onaangenaam en schokkend.