Grote partij uit coalitie Pakistan
Pakistan komt niet tot rust. De voormalige premier Nawaz Sharif stapte maandag met zijn Pakistaanse Moslimliga-N (PML-N) uit de regeringscoalitie. Behalve met politieke instabiliteit, kampt het land ook met aanslagen en economische problemen.
De partij van Sharif, de op een na grootste van het land, slaagde er niet in de geschillen bij te leggen met de belangrijkste coalitiepartner, de Pakistaanse Volkspartij (PPP). Sharif beschuldigde de ex-partner van het verbreken van beloftes. Zij ruzieden onder meer over de vraag wie Pervez Musharraf moet opvolgen als president van Pakistan.Meteen na het verlaten van de coalitie kwam de PML-N met een eigen kandidaat voor de presidentsverkiezingen op de proppen: de voormalige opperrechter Saeeduzzaman Siddiqui. „Hij is een goede en onpartijdige Pakistaan”, zei Sharif.
Dinsdagmorgen droeg de PPP partijvoorzitter Asif Ali Zardari voor als presidentskandidaat. Hij is de weduwnaar van de vorig jaar vermoorde ex-premier Benazir Bhutto.
De beide kamers van het Pakistaanse parlement en de raden van de vier provincies in Pakistan kiezen op 6 september een nieuwe president. Pervez Musharraf trad vorige week af als president, nadat de coalitie had aangekondigd een afzettingsprocedure tegen hem in gang te zetten. De regeringspartijen beschuldigden hem van machtsmisbruik.
De stap van de Moslimliga om de coalitie te verlaten, kwam niet geheel onverwacht. Volgens waarnemers was hun gemeenschappelijke afkeer van president Musharraf een van de weinige thema’s die hen bond.
Na de aankondiging van Musharraf dat hij zou opstappen, kwamen de tegenstellingen tussen de twee grootste partijen weer bovendrijven. Zo pleit Sharif voor de terugkeer van de rechters van het Pakistaanse hooggerechtshof die door Musharraf werden ontslagen. Zardari verbindt voorwaarden aan hun terugkeer. Hij wil onder meer hun bevoegdheden beperken. De PPP vreest dat de teruggekeerde rechters mogelijk een einde maken aan de amnestie waarvan PPP-voorzitter Zardari profiteert sinds zijn terugkeer in het land. Hij was eerder beschuldigd van corruptie.
Kort voor het vertrek van de Moslimliga uit de coalitie had de regering nog de radicaalislamitische groep Tehrik Taliban-e-Pakistan verboden.
Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken is de groepering verantwoordelijk voor een reeks zelfmoordaanslagen, waardoor honderden mensen het leven lieten. Mogelijk zat de TTP ook achter de aanslag op ex-premier Bhutto.
„Ze hebben zelf de verantwoordelijkheid voor meerdere aanslagen opgeëist. De overheid kan geen dialoog aangaan met dat soort mensen”, aldus minister Rehman Malik. De banktegoeden van de beweging zijn bevroren.
De TTP ontstond toen etnisch Pathaanse strijders in het noordwesten van Pakistan een gezamenlijk front oprichtten. De beweging zegt te vechten tegen het Pakistaanse leger en de internationale troepen in het naburige Afghanistan. De Taliban in Afghanistan werden eind 2001 ten val gebracht. Veel extremisten namen de wijk naar het stamgebied van de Pathanen.