Leger Sudan doodt burgers in Darfur
Sudanese regeringstroepen hebben maandagochtend bij dageraad een aanval uitgevoerd op Kalma, het grootste vluchtelingenkamp in Darfur. Daarbij zijn tientallen burgers gedood. Rebellenwoordvoerders en een ooggetuige hebben dit gemeld.
De organisatie Artsen zonder Grenzen zei tientallen gewonden te hebben behandeld. Het Sudanese leger erkende dat een inval had plaatsgevonden, maar zei dat soldaten die op zoek waren naar wapens, plotseling waren beschoten. „Zij werden verrast door hevig geweervuur vanuit het kamp. Er was een schotenwisseling en er viel een aantal slachtoffers”, zei een legerwoordvoerder.Kampbewoner Mandela Abdullah Mohammed gaf telefonisch door dat hij 32 doden had geteld, onder wie verscheidene vrouwen en kinderen. Volgens Mohammed was de aanval ondernomen door geüniformeerde mannen die in wel vijftig voertuigen waren gearriveerd. De kampbewoners werden volgens hem beschoten met raketgranaten en machinegeweren.
Een woordvoerder van het Sudanese Bevrijdingsleger, een van de rebellengroeperingen in Darfur, zei dat de soldaten zonder aanleiding het vuur hadden geopend en dat 45 mensen waren gedood en 135 verwond. De woordvoerder was zelf niet in het kamp en zei de gegevens te hebben gekregen van ooggetuigen en hulpverleners. Een woordvoerster van dezelfde beweging in Londen zei dat het kamp twee weken geleden ook al was aangevallen door soldaten die op zoek waren naar wapens.
De Verenigde Naties zeiden „zeer bezorgd” te zijn over de situatie in Kalma, op ongeveer 25 kilometer afstand van Nyala, de hoofdstad van Zuid-Darfur. Het door de VN gesponsorde radiostation Radio Miraya berichtte dat honderden vluchtelingen in het kamp demonstraties tegen de regering op touw hadden gezet.
De coördinator van Artsen Zonder Grenzen in Darfur, José Hulsenbek, zei dat zijn organisatie in een van haar klinieken bij het kamp zeker 65 gewonden had behandeld, van wie ruim de helft vrouwen en kinderen.
Aanklagers van het Internationale Strafhof van de VN klaagden in juli de Sudanese president Omar al-Bashir aan wegens genocide en misdaden tegen de menselijkheid. Het hof neemt komende maanden een besluit over een aanhoudingsbevel.
Sinds in 2003 in Darfur een opstand uitbrak zijn zo’n 300.000 mensen omgekomen en ruim 2,5 miljoen ontheemd geraakt.