Buitenland

Moeilijke keuze voor Amerikaanse kiezers

President Bush is de afgelopen dagen in hoog tempo door de VS gereisd. Drie, soms vier staten deed hij op één dag aan, vooral om Republikeinse partijgenoten te steunen die volgens de peilingen in een nek-aan-nekrace waren verwikkeld met hun Democratische rivalen. Ten slotte vloog hij maandag naar zijn thuisstaat Texas, om daar de resultaten van de verkiezingen af te wachten.

Van onze correspondent
5 November 2002 10:31Gewijzigd op 13 November 2020 23:55

Aan Democratische kant was het oud-president Clinton die zijn partijgenoten aanspoorde om dinsdag toch vooral te gaan stemmen, omdat er veel op het spel staat. Landelijk gaat het vandaag namelijk om de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat, die tezamen het Congres vormen. Hoe denken de kiezers over al deze activiteiten? Stemmen zij op een kandidaat omdat hij of zij de afgelopen dagen samen met de president optrad? Volgens een gezamenlijke opiniepeiling van The New York Times en CBS News maakt dat 40 procent van de kiezers niets uit.

„Als Republikein steun ik president Bush, maar ik geloof niet dat het goed is voor de democratie als één partij het voor het zeggen krijgt in het Witte Huis en in het Congres”, aldus Nona Hesson, gepensioneerd lerares in Kerrville (Texas). De president geniet met 62 procent steun onder de bevolking nog steeds een solide waardering voor de manier waarop hij zijn werk doet, ofschoon dat percentage in juli 74 bedroeg. Maar ondanks deze waardering denkt 39 procent van de ondervraagden dat Bush’ Republikeinse Partij geen duidelijk beleidsplan heeft voor Amerika, tegenover 42 procent die meent dat dat wel het geval is.

Ook de Democraten genieten op dit gebied niet veel vertrouwen. Slechts 31 procent van de ondervraagden denkt dat de Democraten een beter beleidsplan kunnen presenteren dan de Republikeinen, terwijl 49 procent denkt dat dat niet het geval is. De stagnerende economie is voor 15 procent van de Amerikanen het belangrijkste probleem. Dat is een teleurstellend percentage voor de Democraten, die in de laatste weken voor de verkiezingen de aandacht van Irak hoopten af te buigen naar de economie. Na het Irak-debat hoopten zij stemmen te winnen met een economiedebat, maar dat is nauwelijks van de grond gekomen.

Behalve de economie baart de naderende oorlog tegen Irak velen zorgen. Met name wat de gevolgen daarvan voor de VS betreft. Van de ondervraagden was 59 procent van mening dat een oorlog het gevaar voor terreuraanslagen in de VS zelf verhoogt. In het algemeen was 66 procent van mening dat het land de verkeerde kant op koerst en dat het leven voor hun kinderen „problematischer” zal zijn dan hun eigen leven.

Reden te over dus om te gaan stemmen? Het antwoord is: nee. Omdat geen van beide partijen een duidelijk op de toekomst gericht beleid presenteert, maakt het volgens 40 procent weinig uit of men stemt of niet. „Vroeger was het verkiezingsdebat heviger, emotioneler. Het ging toen om iets. Nu niet meer. Daarom vraag ik mij af, en velen van mijn vrienden met mij, of het dit keer zin heeft om te gaan stemmen”, aldus Claire Forst, verpleegster in Brooklyn in New York.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer