Depressieve stoornis vaak te laat opgemerkt
Veel mensen lopen lang rond met een manisch depressieve stoornis voordat de aandoening wordt geconstateerd door de arts. Doordat deze stemmingsstoornis moeilijk is vast te stellen, ligt er gemiddeld twaalf jaar tussen de eerste symptomen en het stellen van de juiste diagnose.
Volgens een publicatie in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde kan een nieuw screeningsintrument bij het eerder signaleren van deze aandoening helpen. Psychiaters pleiten voor invoering van een vragenlijst waardoor in enkele minuten aanwijzingen kunnen worden gevonden of een patiënt lijdt aan een manische depressiviteit.In een huisartsenpraktijk heeft naar schatting 10 tot 26 procent van de patiënten met een depressie eigenlijk een bipolaire stoornis, de medische term voor manische depressiviteit. Bipolaire stoornissen manifesteren zich vaak bij jonge volwassenen met depressie als eerste uiting. Het gaat om een aandoening die het hele leven kan blijven terugkomen en die vrijwel altijd met onder meer medicijnen moet worden behandeld.
Volgens de psychiaters herkennen artsen vaak alleen de ’gewone’ depressies. „In Nederland ontvangt twee derde tot driekwart van de patiënten met een manisch depressieve stoornis geen adequate behandeling. Bij depressie worden antidepressiva als medicijn aanbevolen, terwijl dat bij een manisch depressieve stoornis in veel gevallen juist wordt afgeraden. Want antidepressiva kunnen bij sommige patiënten manieën veroorzaken.
De psychiaters pleiten voor invoering van een zogeheten Mood Disorder Questionnaire, ofwel een zelfinvulvragenlijst zoals die in een aantal landen wordt gebruikt. Deze kan binnen vijf minuten door een patiënt worden ingevuld en daarna in dezelfde tijd door een arts worden geëvalueerd.