Binnenland

Politiebond wil af van conditietest

Politiebond NPB wil een voorlopig verbod op een nieuwe, zware conditietest voor politiemensen. De zogeheten Fysieke Vaardigheids Toets (FVT) heeft tot een aantal ernstige ongelukken geleid, waarbij agenten onder meer rugletsel hebben opgelopen.

Binnenlandredactie
25 August 2008 11:52Gewijzigd op 14 November 2020 06:16
AMSTERDAM - Politiebond NPB wil een voorlopig verbod op een nieuwe, zware conditietest voor politiemensen. De zogeheten Fysieke Vaardigheids Toets (FVT) heeft tot een aantal ernstige ongelukken geleid, waarbij agenten onder meer rugletsel hebben opgelopen
AMSTERDAM - Politiebond NPB wil een voorlopig verbod op een nieuwe, zware conditietest voor politiemensen. De zogeheten Fysieke Vaardigheids Toets (FVT) heeft tot een aantal ernstige ongelukken geleid, waarbij agenten onder meer rugletsel hebben opgelopen

Bovendien, zo stelt de NPB, wordt de test gehanteerd als instrument van de zogenaamde testcultuur. Politiemensen ervaren de test als „een afrekenmodel.”De test heeft inmiddels tot een aantal ernstige ongelukken geleid. Twee gebroken ruggen en tientallen verwondingen zijn het zorgwekkende resultaat van de nieuwe conditietest.

Volgens de politievakbond zijn agenten vaak onvoldoende getraind om zonder risico levensgrote poppen van 48 kilogram te verslepen en loodzware karren te verplaatsen.

De omstreden test wordt momenteel uitgeprobeerd, maar is vanaf 1 januari 2009 verplicht voor alle politiemensen. De NPB zegt steeds meer signalen te krijgen dat de test „op de werkvloer wordt gezien als een bedreiging en niet als de beoogde uitdaging om te gaan werken aan een betere fysieke gesteldheid.”

De NPB neemt de klachten hoog op. De bond vindt dat politiemensen hun fysieke vaardigheden op peil moeten houden, maar de testcultuur moet daarbij plaatsmaken voor een trainingscultuur.

Politiebond ACP vindt dat er geen voorbarige conclusies over de nieuwe conditietest moeten worden getrokken. De bond wil eerst de antwoorden van minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken over de exacte oorzaak van de ongevallen afwachten. „Ligt de oorzaak bij de test zelf, dan moet de FVT direct worden opgeschort. Ligt de oorzaak ergens anders, dan zal die oorzaak moeten worden aangepakt”, aldus ACP-voorzitter G. van de Kamp.

Volgens de Raad van Hoofdcommissarissen is opschorting van de test niet aan de orde. De pilotfase is afgerond en daarover is een rapport opgemaakt. Dat zal met alle partijen besproken worden, aldus de raad.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer