Unieke Romeinse vondst in Leidsche Rijn
Bij opgravingen in het nieuwe Utrechtse stadsdeel Leidsche Rijn zijn onlangs unieke resten gevonden van een Romeins militair bouwwerk uit de 1e eeuw na Christus. Volgens de gemeente Utrecht gaat het om een spectaculaire vondst, alleen al vanwege de uitzonderlijk goede staat waarin de resten bewaard zijn gebleven.
Archeologen van de gemeente Utrecht stuitten op de resten van het bouwsel toen ze bijna klaar waren met een al vijf jaar durend onderzoek naar de voormalige Romeinse rijksgrens, die onder de nieuwbouwwijk loopt. Tijdens een opgraving langs een Romeinse weg kwam de vondst totaal onverwacht aan het licht. Aan de hand van zware eikenhouten palen, die nu ruim een halve meter uit de grond steken, is volgens een woordvoerder van de gemeente Utrecht duidelijk te zien hoe het militaire bouwwerk er 2000 jaar geleden uitgezien moet hebben.
De vondst werpt volgens de gemeente Utrecht een heel ander licht op de grens van het Romeinse rijk in Nederland. Zo kan nu worden vastgesteld dat de Romeinen de grens veel intensiever en met meer fysieke middelen bewaakten dan tot nu toe werd aangenomen.
Zaterdag krijgt het publiek de gelegenheid om de opgraving te bekijken. De onderzoekers zijn dan tussen 10.00 en 16.00 ter plekke om toelichting te geven.