Vissers: Greenpeace crimineel
De Nederlandse vissers willen niet meer met milieuorganisatie Greenpeace praten over de aanwijzing van natuurgebieden in de Noordzee. „Wij gaan niet meer om de tafel met een criminele organisatie", zegt voorzitter Daalder van de Federatie van Visserijverenigingen.
Daalder bevestigt een bericht in NRC Handelsblad. De aanleiding voor het besluit van de federatie is dat Greenpeace de afgelopen weken op het Sylter Buitenrif op de grens tussen Denemarken en Duitsland rotsblokken in zee heeft gestort. Daar zijn vooral garnalenvissers actief. Het risico bestaat dat hun sleepnetten achter de rotsblokken blijven haken en dat hun schepen kapseizen. „Wat Greenpeace doet, is levensgevaarlijk. Het is een oorlogsverklaring aan de vissers. Dat kan toch niet hun taak zijn", zegt Daalder. Bovendien heeft de milieuorganisatie gedreigd haar actie uit te breiden naar het Nederlandse deel van het continentaal plat.De vissers blijven wel in overleg met de Stichting Noordzee en het Wereldnatuurfonds. Volgens Daalder was Greenpeace bij de gesprekken vaak afwezig. „Ze komen alleen als het hun uitkomt", meent de voorman van de vissers. Minister Verburg van Visserij is van plan uiterlijk 1 januari 2009 vier zogeheten ’Natura 2000-gebieden’ aan te wijzen.
Daalder zegt dat de natuurgebieden voor de vissers niet hoeven, maar ze schikken zich in het beleid van de Nederlandse overheid en de Europese Commissie. De vissers zullen zich echter niet laten wegjagen door „de gekken van Greenpeace".
Directeur Van Tongeren van Greenpeace wijst de kritiek van de hand. De milieuorganisatie streeft naar een duurzame visserij en is de beste vriend van de vissers, zegt zij. Greenpeace heeft van tevoren aangegeven waar de rotsblokken werden gelegd en de vissers zijn dus gewaarschuwd.
De milieuorganisatie heeft de rotsblokken in het Sylter Buitenrif gelegd, omdat de Duitse regering dat tot een kwetsbaar natuurgebied heeft uitgeroepen, zonder echter beschermende maatregelen te nemen. De lidstaten van de Europese Unie hebben al in het begin van de jaren negentig afgesproken kwetsbare natuurgebieden aan te wijzen. Twee jaar na de aanwijzing zouden de maatregelen bekend moeten zijn om die gebieden te beschermen.
Van Tongeren begrijpt niet hoe Daalder erbij komt dat Greenpeace ook in het Nederlandse deel van het continentaal plat rotsblokken wil leggen. Niet alleen heeft de Nederlandse regering de kwetsbare natuurgebieden nog niet aangewezen, maar ook maakt de milieuorganisatie nooit tevoren bekend welke actie zij gaat voeren.