Wereldraad van Kerken
De Wereldraad van Kerken viert dit jaar zijn zestigjarig bestaan. In Nederland werd dat gisteren herdacht tijdens een, min of meer, besloten bijeenkomst in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Enkele begrippen uitgelegd.
VOORGESCHIEDENIS: De eerste pogingen om tot een allesomvattend verband van kerken te komen, dateren van 1919. Het zou daarna tot 1938 duren, voordat in Utrecht concrete stappen werden gezet. De Tweede Wereldoorlog dwarsboomde de uitvoering daarvan, maar maakte ook de noodzaak van samenwerking tussen de kerken duidelijker dan ooit. Van 22 augustus tot 4 september 1948 had in Amsterdam de eerste assemblee van de Wereldraad plaats.LEDEN: De Wereldraad is opgericht door 147 kerken. Daaronder waren er vier uit Nederland: de Nederlandse Hervormde Kerk, de Oud-Katholieke Kerk, de Remonstrantse Broederschap en de Algemene Doopsgezinde Sociëteit. De Wereldraad telt 349 lidkerken en kerkelijke organisaties in meer dan 110 landen, vertegenwoordigend meer dan 560 miljoen christenen. Bij de oprichting waren vooral kerken in Europa en Noord-Amerika betrokken, nu zijn de meeste kerken te vinden in Afrika, Azië, Latijns-Amerika, het Caraïbisch gebied en het Midden-Oosten. De grootste kerk ter wereld, de Rooms-Katholieke Kerk, is geen lid.
NEDERLAND: Namens de Protestantse Kerk in Nederland zit godsdienstwetenschapper drs. Marloes Keller in het centraal comité. Namens de Nederlandse lidkerken zit verder de oud-katholieke aartsbisschop van Utrecht, de Belg Joris Vercammen, in het centraal comité.
CENTRAAL COMITE: Het hoogste besluitvormende orgaan van de Wereldraad, gekozen door de laatst gehouden assemblee. Het centraal comité vergadert om de twaalf tot achttien maanden. Het is verantwoordelijk voor het uitvoeren van het beleid dat vastgesteld is tijdens de laatste assemblee. Het bestuursorgaan bestaat uit ongeveer 150 leden.
UITVOEREND COMITE: Gekozen uit het centraal comité. De secretaris-generaal, momenteel de Keniaan dr. Samuel Kobia, vervult een vaste functie als secretaris van zowel het centraal comité als het uitvoerend comité. Hij neemt eind dit jaar afscheid. De eerste secretaris-generaal was de Nederlander Willem Visser ’t Hooft, die van 1948 tot 1966 de functie vervulde.
VOORZITTER: De voorzitter van de Wereldraad is de Braziliaanse lutheraan dr. Walter Altmann. Altmann staat aan het hoofd van de met 700.000 leden grootste lutherse kerk van het overwegend rooms-katholieke Zuid-Amerika. Als theoloog hield hij zich vooral met Luther en de Latijns-Amerikaanse bevrijdingstheologie bezig. Van 1995 tot 2001 was hij voorzitter van de Latijns-Amerikaanse Raad van Kerken.
ASSEMBLEE: De Wereldraad van Kerken houdt om de zeven jaar een assemblee. Na de oprichting in Amsterdam in 1948 kwam men bijeen in Evanston (VS) in 1965, New Delhi (India) in 1961, Uppsala (Zweden) in 1968, Nairobi (Kenia) in 1975, Vancouver (Canada) in 1983, Canberra (Australië) in 1991, Harare (Zimbabwe) in 1998 en Porto Allegre (Brazilië) in 2006.
GENEVE: Het hoofdkantoor van de Wereldraad van Kerken is gevestigd in Genève. Daar bevindt zich ook de Wereldbond van Hervormde en Gereformeerde Kerken (WARC).