Binnenland

Mobieltje waarschuwt bij ramp

In geval van rampen of gevaarlijke situaties zullen burgers vanaf volgend jaar niet alleen gewaarschuwd worden door de bestaande sirenes, maar ook door tekstberichten op hun mobiele telefoons.

Redactie politiek
22 August 2008 11:29Gewijzigd op 14 November 2020 06:15
Waarschuwing ramp vanaf volgend jaar ook via mobiel. Foto ANP
Waarschuwing ramp vanaf volgend jaar ook via mobiel. Foto ANP

Sirenes maken slechts bekend dát er iets aan de hand is, het tekstbericht op het mobieltje vertelt wát er aan de hand is en hoe mensen op dat moment moeten handelen, schrijft minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken aan de Tweede Kamer.Daarbij wordt gebruik gemaakt van de al langer bestaande techniek van ”cell broadcast”. Berichten worden daarbij niet naar bepaalde, specifieke nummers gestuurd, maar verspreid naar alle mobiele telefoons in een bepaald gebied. De verzender van het alarmeringsbericht kan kiezen of hij zijn boodschap naar heel Nederland stuurt, of alleen naar een bepaalde provincie, gemeente of zelfs wijk.

Op deze wijze worden ook mensen die niet in het rampgebied wonen, maar daar op dat moment wel aanwezig zijn, gealarmeerd.

Een voordeel van tekstberichten per mobieltje is verder dat daarmee, in tegenstelling tot de aloude sirene, ook doven en slechthorenden bereikt worden. Ook mensen die zich in gebouwen bevinden waar de sirene niet is te horen, ontvangen in het nieuwe systeem de alarmeringsberichten.

Overigens wordt de sirene voorlopig nog niet afgeschaft. Beide alarmeringssystemen blijven naast elkaar bestaan.

Het ontvangen van cell broadcastberichten is gratis. Ook als het mobiele netwerk door overbelasting uitvalt en normale sms’jes niet meer ontvangen worden, komen de cell broadcastberichten gewoon door.

Ter Horst start binnenkort met de Europese aanbesteding van het systeem. Bovendien maakt zij afspraken met de telefoonbedrijven, omdat de berichten via hun netwerken verspreid zullen worden. Als alles goed gaat, wordt begin volgend jaar begonnen met een geleidelijke invoering.

Nederland loopt wereldwijd voorop met de toepassing van cell broadcast voor het alarmeren en informeren van burgers in crisissituaties. De achterliggende jaren zijn met het systeem al proeven genomen, bijvoorbeeld in Zoetermeer, die een goed resultaat te zien gaven. Het buitenland volgt de ontwikkelingen in Nederland met belangstelling.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer