Nieuw bloedbad in verdeeld Pakistan
Twee zelfmoordaanslagen bij een wapenfabriek in de Pakistaanse stad Wah, 35 kilometer ten westen van de hoofdstad Islamabad, hebben donderdag aan zeker 59 mensen het leven gekost. Zeventig mensen raakten gewond. Dat heeft de politie bekendgemaakt. Door de aanslagen neemt de onrust toe die ontstond na het aftreden van president Pervez Musharraf.
Zelfmoordterroristen bliezen zichzelf op bij twee poorten van de fabriek toen arbeiders het gebouw verlieten. De taliban eisten de verantwoordelijkheid op. De terreurdaad was een wraakactie voor luchtaanvallen van het leger in Bajur, een bolwerk van islamitische militanten bij de grens met Afghanistan. Talibanwoordvoerder Maulvi Umar waarschuwde voor meer aanslagen in grote steden, waaronder Islamabad, als het leger zijn operaties niet staakt.De escalerende strijd tussen leger en opstandelingen is een grote destabiliserende factor in Pakistan. De regering reageert niet adequaat en is sinds het aftreden van Musharraf verstrikt geraakt in onenigheid. Nu het gezamenlijke doel, het aftreden van Musharraf, bereikt is, blijkt van de eenheid weinig meer over te zijn.
Musharraf trok zich maandag na negen jaar vrijwillig uit zijn ambt terug om een vernederende afzetprocedure te voorkomen. Zijn populariteit daalde vorig jaar sterk toen hij verschillende rechters van het hooggerechtshof ontsloeg, waarmee hij juridische stappen tegen zijn leiding voorkwam. Deze zet hielp zijn politieke tegenstanders vijf maanden geleden aan winst in de parlementsverkiezingen.
De nieuwe regering ligt overhoop over de vraag of en hoe de ontslagen rechters in hun ambt moeten worden hersteld. De partij van oud-premier Nawaz Sharif dreigt uit de coalitie te stappen als de rechters niet terugkeren. De Pakistaanse Volkspartij (PPP) zoekt de steun van kleinere partijen om in dat geval door te kunnen regeren.
Sharif wil de rechters gebruiken om wraak te nemen op Musharraf. De afgetreden president zette hem negen jaar geleden af met een staatsgreep, zette hem gevangen en verbande hem tenslotte naar Saudi-Arabië. De PPP vreest dat verdere stappen tegen Musharraf ten koste kunnen gaan van westerse steun, vooral die van de Verenigde Staten die in Musharraf een bondgenoot hadden.
De PPP ziet liever dat de regering zich richt op het verbeteren van de levens van gewone Pakistanen en het kiezen van een nieuwe president. Half september moet er een kandidaat aan het parlement worden voorgedragen. De partij wil, als grootste in de coalitie, zelf het staatshoofd kiezen, maar met name Sharif ziet dat niet zitten. Zijn partij wil voorstellen een president te kiezen uit een van kleinere provincies, Baluchistan of North West Frontier, om de verdeelde Pakistaanse staat te versterken.