Buitenland

Mugabe wil parlement bijeen laten komen

President Robert Mugabe wil volgende week het parlement van Zimbabwe voor de eerste keer sinds de verkiezingen vier maanden geleden bijeen laten komen. De oppositie heeft donderdag laten weten dat een dergelijke beslissing de lopende coalitiebesprekingen in gevaar brengt.

AP
22 August 2008 10:30Gewijzigd op 14 November 2020 06:15
President Robert Mugabe. Foto EPA
President Robert Mugabe. Foto EPA

Mugabe wil maandag de parlementsleden laten beëdigen en dinsdag de eerste vergadering openen, zei een kabinetssecretaris woensdag. Oppositieleider Morgan Tsvangirai noemde het bijeenroepen van het parlement in strijd met afspraken die hij en Mugabe vorige maand maakten om de weg te openen voor coalitiebesprekingen. De Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki, bemiddelaar tussen de twee rivalen, moet zich over de kwestie buigen, vindt Tsvangirai. Mbeki liet weten op verzoek de zaak te willen bespreken.Tsvangirais onderhandelaar Tendai Biti zei het bijeenroepen van het parlement op te vatten als een bewijs dat de partij van Mugabe, ZANU-PF, niet bereid is verder te onderhandelen en de dialoog verbreekt. Mugabe kan er echter op wijzen dat de buurlanden van Zimbabwe erop aandringen dat het parlement bijeenkomt. Het regionale samenwerkingsverband SADC riep de partijen in Zimbabwe onlangs op de besprekingen af te ronden. Het parlement zou alvast bijeen kunnen komen om uitdrukking te geven aan de wil van het volk zoals die in de verkiezingsuitslag in maart is bepaald, besloot de SADC.

De oppositie won bij de verkiezingen in maart de meeste parlementszetels, waarmee de ZANU-PF voor het eerst sinds de onafhankelijkheid van Zimbabwe in 1980 in de minderheid werd gedwongen. Tsvangirai behaalde in de tegelijkertijd gehouden presidentsverkiezingen de meeste stemmen, maar niet genoeg om een tweede ronde overbodig te maken. Hij trok zich uit die tweede ronde terug omdat zijn aanhangers blootstonden aan geweld, waarna Mugabe zichzelf tot winnaar liet uitroepen.

Met het bijeenroepen van het parlement lijkt Mugabe de oppositie tot concessies te willen dwingen. Noch de partij van Mugabe, noch die van Tsvangirai heeft de meerderheid in het parlement. De Beweging voor Democratische Verandering (MDC) van Tsvangirai heeft 100 van de 210 zetels, ZANU-PF 99. Een kleine partij met tien zetels heeft inmiddels haar steun aan de ZANU-PF toegezegd, waardoor deze de positie van Tsvangirai kan verzwakken.

Een groot obstakel in de coalitiebesprekingen is nog steeds de rol die Mugabe in een eenheidsregering gaat spelen. Tijdens de weekendtop van de SADC liet Tsvangirai weten een sterke premier te willen. In zijn voorstel gaat het presidentschap naar Mugabe, maar dat ambt wordt dan minder machtig gemaakt. Mugabe liet echter doorschemeren niet akkoord te gaan met het verlies van bevoegdheden.

Een politiek akkoord is voor Zimbabwe van groot belang om de economische crisis het hoofd te kunnen bieden, aldus de woordvoerder van Tsvangirai. „We kunnen de problemen niet oplossen met twee verschillende machtscentra”, zei hij.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer