Binnenland

Rechtszaak asielzoeker met valse pas

Mag een vreemdeling die asiel heeft aangevraagd worden vervolgd of niet? Die principiële vraag stond donderdagmorgen centraal bij de rechtbank op Schiphol. Daar stond een 22-jarige asielzoeker uit Irak terecht, omdat hij met een vals paspoort op 15 november ons land binnenkwam.

ANP
21 August 2008 16:01Gewijzigd op 14 November 2020 06:15

Het Openbaar Ministerie (OM) vindt dat de man wel hiervoor kan worden vervolgd, omdat hij niet rechtstreeks uit Irak kwam, maar via het veilige Griekenland was gereisd.Vreemdelingen die met een vals paspoort rechtstreeks reizen vanuit een gebied waar ze gevaar lopen, moeten zich direct bij de autoriteiten melden. Dat zegt artikel 31 van de Vreemdelingenwet. Ze worden dan niet vervolgd voor het reizen met een vals document, omdat het vanuit gevaarlijke landen vaak onmogelijk is om met echte documenten weg te komen.

De rechtbank op Schiphol had eerder geoordeeld dat het OM niet ontvankelijk was in de zaak van de gevluchte Irakees. Maar het hof in Amsterdam was het daar niet mee eens en verwees de zaak terug naar de rechtbank op Schiphol, waar drie gespecialiseerde rechters zich erover buigen. Justitie eiste twee maanden celstraf tegen de vluchteling. Het OM vindt dat de man in Griekenland asiel had kunnen aanvragen. Hij liep daar volgens justitie geen gevaar meer. De officier zei dat vreemdelingen met een vals paspoort die niet aan de criteria uit de Vreemdelingenwet voldoen sinds 1 januari worden vervolgd. „Het reizen met valse documenten wordt vaak misbruikt door mensensmokkelaars. Als we niets aan dit misbruik doen, heeft dat een aanzuigende werking". Zij had navraag gedaan bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en volgens haar staat veroordeling van de man het verkrijgen van een vluchtelingenstatus niet in de weg.

De advocaat van de Irakees vroeg om niet-ontvankelijkheid van het OM. Ze meent dat veroordeling grote gevolgen heeft voor de asielaanvraag van haar cliënt.

Vluchtelingenwerk Nederland stelt in een reactie „onthutst" te zijn over de eis tegen de Irakees. „Die kan wel degelijk gevolgen hebben voor deze man. Iedereen die uit Irak vlucht en in Nederland om bescherming vraagt, komt daarvoor in aanmerking. Twee maanden cel is genoeg om deze man hiervan uit te sluiten". Volgens de organisatie is Griekenland allerminst veilig voor asielzoekers.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer