Economie

„Christenen hebben moeite met conflict”

Juist christenen vinden het vaak moeilijk om met onenigheid om te gaan. Dat kwam afgelopen zaterdag in Gouda naar voren tijdens een conferentie over conflicthantering vanuit bijbels perspectief.

Van een medewerker
4 November 2002 11:07Gewijzigd op 13 November 2020 23:55

De bijeenkomst was belegd door de Reformatorisch Maatschappelijke Unie en de Commissie Verzorgende Beroepen van de Jeugdbond van de Gereformeerde Gemeenten. Naar aanleiding van het thema ”Aanpassen, ontlopen of vechten…?!” hielden A. Pals en dr. J. C. Borst een lezing. Beiden zijn docent aan de Christelijke Hogeschool Ede.

Levensbeschouwelijke conflicten stroken niet met de bijbelse visie op hoe een christen dient te leven. Vandaar dat veel christenen volgens Pals manieren zoeken om het probleem uit de weg te gaan. „Ze doen bijvoorbeeld alsof het niet bestaat of scheppen emotionele afstand, zodat het conflict buiten werking wordt gesteld. In zo’n geval blijven de spanningen onder de tafel, maar zullen ze de sfeer onderhuids sterk bepalen.”

Streven naar eensgezindheid is goed, maar niet ieder verschil in inzicht moet worden weggestopt, vindt Pals. „Kritiek geven kan heilzaam zijn. Het moet dan wel op een opbouwende manier gebeuren. Zorg bijvoorbeeld dat je kritiek geen persoonlijke aanval is. Wees ook concreet en houd rekening met het incasseringsvermogen van de ander. En als je zelf kritiek ontvangt, luister dan vooral goed en vraag door naar wat de ander bedoelt.”

Mede naar aanleiding van de gelijkenis van de barmhartige Samaritaan besprak Borst een stappenplan om een conflict op een christelijke manier te lossen. Iemand die in een conflict verzeild raakt, moet volgens Borst allereerst een ’foto’ van de situatie maken. „Wees jezelf daarbij bewust van je eigen opstelling in het conflict. In de tweede plaats moet je bekijken of je eigen gedrag verantwoord is: Is het goed dat je je aanpast, dat je de situatie -zoals de priester en de leviet- ontloopt, of dat je vecht?

In de derde plaats moet je de ontstane situatie toetsen aan de eigen waarden en normen. Dit leidt tot een beslissing over welke houding juist is. Achteraf kan de beslissing worden geëvalueerd”, aldus Borst.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer