CDA en VVD: Onderzoek naar moslimscholen
De fracties van CDA en VVD in de Tweede Kamer vinden dat het openbaar ministerie een onderzoek moet instellen naar de godsdienstlessen op drie islamitische scholen. De Onderwijsinspectie en minister Van der Hoeven vinden dit te ver gaan.
CDA-fractievoorzitter Verhagen zei zaterdag tijdens een partijbijeenkomst in Utrecht dat scholen die niet zijn gericht op integratie en die oproepen tot haat, in het uiterste geval de deuren moeten sluiten. „De vrijheid van onderwijs is een groot goed, maar net zoals we eisen stellen aan het leerplan, moet de school ook passen binnen het Nederlandse waarden- en normenpatroon”, aldus de fractievoorzitter.
VVD-kamerlid Rijpstra steunt de oproep van Verhagen tot een onderzoek door het openbaar ministerie. Hij pleitte daar vorige week al voor. Bovendien vindt de liberaal dat de Onderwijsinspectie de bevoegdheid moet krijgen om ook godsdienstlessen bij te wonen, niet alleen op islamitische maar ook op christelijke scholen. Daarbij moeten de inspecteurs bekijken of de scholen aanzetten tot haat jegens niet-moslims en/of homoseksuelen. Overigens is het CDA het niet eens met deze uitbreiding van bevoegdheden.
Aanleiding tot de commotie is een rapport van de Onderwijsinspectie over islamitische basisscholen en scholen voor voortgezet onderwijs. De inspectie bezocht er 35. Bij drie basisscholen (in Amsterdam, Enschede en Leiden) plaatst de dienst kanttekeningen en vraagt zich af of de scholen wel een bijdrage leveren aan de integratie van leerlingen in de Nederlandse samenleving.
De Onderwijsinspectie ziet geen reden om het openbaar ministerie in te schakelen. De dienst heeft geen concrete aanwijzingen dat de scholen strafbare feiten plegen, zoals het aanzetten tot haat. „Als dat wel zo was, hadden we zelf aangifte gedaan”, aldus een woordvoerder.
Demissionair minister Van der Hoeven van Onderwijs ziet op dit moment ook geen aanleiding om het openbaar ministerie te vragen een onderzoek in te stellen: „Als het nodig zou zijn, kan het OM zelfstandig een onderzoek starten.” Volgens een woordvoerder van het ministerie van Justitie is dat tot nu toe niet gebeurd.
Verhagen pleitte zaterdag in Utrecht ook voor gescheiden klassen met leerlingen die een taalachterstand hebben. In die klassen moeten leerlingen extra lessen krijgen in de Nederlandse taal en cultuur. De klassen zijn vooral bedoeld om de integratie te bevorderen en om de Nederlandse waarden en normen bij te brengen.