Buitenland

Kernwapens na vertrek Musharraf voorlopig veilig

Het aftreden van de Pakistaanse president Pervez Musharraf zal voorlopig geen invloed hebben op het beheer over de Pakistaanse kernwapens, menen waarnemers. Maar er is tegelijkertijd een zekere bezorgdheid.

Buitenlandredactie
20 August 2008 11:26Gewijzigd op 14 November 2020 06:14

Als het land in chaos vervalt, wordt de Pakistaanse atoombom het zorgenkind van de gehele internationale gemeenschap.Niet de president, maar een tien leden tellende beheersraad, de National Command Authority, beslist over het gebruik van de Pakistaanse bom. Die raad vormt de top van een door het leger overheerste organisatie met duizenden leden, zowel militairen als veiligheidsmedewerkers. De raad telt behalve de voorzittend president onder meer de stafchefs van leger, marine en luchtmacht, de premier en verscheidene ministers. De organisatie is zodanig opgezet dat alleen in het geval van een volledig instorten van het bestuur de atoombom in handen kan vallen van extremisten.

„De werkelijkheid is dat de Pakistaanse regering op verschillende niveaus functioneert. Een van die niveaus houdt zich bezig met het beheer van de kernwapens”, zegt Patrick Cronin, directeur van het Institute of National Strategic Studies van de National Defense University in Washington.

Cronin meent dat de Pakistaanse atoombom voorlopig in veilige handen is. Maar hij toont ook bezorgdheid. „Als Pakistan kwetsbaarder wordt en zou vervallen tot de status van een mislukte staat, worden zijn nucleaire verworvenheden een groot internationaal probleem. De beste manier om dat te verhinderen is de bestuurscapaciteit van de nieuwe regering te vergroten.”

Een zelfmoordaanslag op een ziekenhuis in het onrustige noordwesten van Pakistan heeft gisteren aan minstens 27 mensen, onder wie twee agenten, het leven gekost. Ongeveer 35 mensen raakten gewond, zei de politie.

De aanslag werd gepleegd bij de ingang van de afdeling spoedeisende hulp van een ziekenhuis in de stad Dera Ismail Khan van de Noordwestelijke Grensprovincie. De verantwoordelijkheid werd opgeëist door Pakistaanse taliban, die zeiden dat de aanslag tegen veiligheidstroepen was gericht. De regio kampt echter allang met wrijving tussen soennitische en sjiitische moslims, en sektarische strijd lijkt als motief niet uitgesloten. De meeste slachtoffers zijn sjiieten, die zich bij het ziekenhuis hadden verzameld om te treuren over de dood van een sjiitische man, die eerder in het centrum van de stad was neergeschoten en in het ziekenhuis was overleden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer