Klimaatakkoord op VN-top New Delhi
Delegaties uit 169 landen hebben op de VN-wereldklimaatconferentie in New Delhi, India, vrijdagavond een akkoord bereikt. De Indiase minister Baalu, voorzitter van de top, toonde zich op een afsluitende persconferentie uitgesproken trots. De leider van Europese delegatie sprak daarentegen van een zwak akkoord.
Met de vrijdag bereikte overeenkomst is het moment waarop voor industrielanden wereldwijd wettelijke maatregelen gaan gelden om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, een stap dichterbij. De basis voor die overeenkomst is in 1997 op een VN-klimaattop in Kyoto gelegd. Alleen de Verenigde Staten, de grootste producenten van broeikasgassen, hebben zich later aan het in Kyoto overeengekomen protocol onttrokken.
De VS hebben in New Delhi de afgelopen weken wel weer meegedaan aan de besprekingen. Gevraagd naar de positie van de Amerikanen nu, verklaarde de EU-delegatieleider Steen Gade vrijdagavond: „Europa zit in de voorhoede bij de bestrijding van klimaatverandering, maar de VS doen niets. Wij moeten de VS duidelijk maken dat beperking van het energieverbruik economische groei beslist niet in de weg staat. In mijn thuisland leveren we daar het bewijs van. Wij worden met de dag rijker, en we gaan zeer efficiënt met energie om.”
Ondanks veel commentaar in de wandelgangen en kritische opmerkingen vanuit Europese hoek in een afsluitende plenaire vergadering, toonde voorzitter Baalu zich bijzonder tevreden. Op een persconferentie deed hij tot verbazing van de verzamelde media elke kritische vraag van de hand met als argumenten dat journalisten de verkeerde vragen stelden of onvoldoende geïnformeerd waren.
Als Rusland het verdrag van Kyoto binnenkort ook ratificeert, en dat heeft de delegatie in New Delhi opnieuw toegezegd, dan treedt het Kyoto-protocol negentig dagen later in werking. Daarmee zijn industrielanden dan gehouden aan een beperking van de uitstoot van broeikasgassen met gemiddeld 5,2 procent in 2010 ten opzichte van het jaar 1990.
De Europese Unie vindt de grootste zwakte van het akkoord van Delhi dat er geen concrete voorstellen in staan voor de periode na 2010. Het klimaatbureau van de VN heeft in een laatste rapport aangegeven dat er veel grotere beperkingen van de uitstoot van broeikasgassen nodig zijn dan nu is afgesproken. Dat rapport is geaccepteerd in alle industrielanden, zelfs in de VS.
De Deen Gade vindt dat er in de verklaring van Delhi onvoldoende rekening is gehouden met dat rapport. „Maar beter een zwak akkoord dan geen akkoord.”
Baalu had inderdaad eerder deze week in de richting van veeleisende delegaties al aangegeven dat hij niet verplicht was om de conferentie met een akkoord af te sluiten.”