Economie

Kabinet helpt glastuinbouw

Het kabinet komt de glastuinbouw, die kampt met hoge gasprijzen, te hulp met een gericht pakket van maatregelen.

ANP
15 August 2008 21:43Gewijzigd op 14 November 2020 06:14

Minister Verburg (Landbouw) heeft hierover afspraken gemaakt met haar collega’s Van der Hoeven (Energie) en Cramer (Milieu).De mogelijkheden voor de tuinders om gebruik te maken van een borgstellingsfonds van het ministerie van LNV worden verruimd. Ook streven de ministers ernaar dat op 1 januari een begin wordt gemaakt met een aardwarmtefonds. Het kabinet is ook bereid te kijken naar fiscale maatregelen, zoals investeringsaftrek en vrijwillig afschrijven, om de tuinders te hulp te komen.

De organisaties in de tuinbouw hebben in juli hun nood geklaagd bij Verburg en legden zelf voorstellen op tafel. Het kabinet komt de tuinbouwsector niet tegemoet door energie te subsidiëren. Het is wel de bedoeling dat de sector versterkt uit de problemen komt. De maatregelen moeten gezien worden als een investering in de toekomst, zei Verburg gisteren na afloop van de wekelijkse vergadering van de ministerraad.

Zij wil nog geen prijskaartje hangen aan het pakket van maatregelen. Dat wordt duidelijk als het kabinet op Prinsjesdag met de nieuwe begroting komt.

Het aardwarmtefonds moet ervoor zorgen dat tuinders minder financieel risico lopen als ze grondboringen doen om te profiteren van aardwarmte. Ook gaat het kabinet initiatieven ondersteunen waarbij tuinders woonwijken van energie voorzien.

Verburg spreekt met Van der Hoeven over het wegwerken van knelpunten, waardoor tuinders beter stroom kunnen leveren aan het elektriciteitsnet. Met haar collega Cramer kijkt Verburg naar het verruimen van mogelijkheden om te investeren in energiezuinige kassen.

Verburg honoreert niet de wens van de tuinbouwsector om te komen tot een fonds van 50 miljoen euro voor aantrekkelijke kredieten voor „energieverduurzaming.” Dat is geen taak voor de overheid, maar voor de banken, vindt Verburg.

De land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland is over dat laatste teleurgesteld, zegt voorzitter Nico van Ruiten van LTO Glaskracht. Hij stelt wel vast dat het kabinet de ernst van de situatie onderkent en knelpunten in regelingen wil wegnemen. Bovendien heeft Verburg toegezegd dat er subisidie kan komen om stroom op te wekken met kleine energiezuinige installaties.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer