Economie

Bos teleurgesteld over groeicijfers economie

Minister Bos van Financiën is teleurgesteld over het feit dat de Nederlandse economie in het tweede kwartaal van dit jaar niet is gegroeid, zoals blijkt uit berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). „Maar we doen het nog altijd beter dan het Europees gemiddelde.”

Redactie economie
15 August 2008 10:02Gewijzigd op 14 November 2020 06:14

Bos wees er donderdag op dat het aantal vacatures nog toeneemt. Ook zijn er hoopvolle ontwikkelingen in de wereldeconomie, zoals de daling van de olieprijs.Bos zei verder dat hij volgend jaar „de pijn eerlijk wil verdelen.” Volgens uitgelekte cijfers van het Centraal Planbureau (CPB) valt dan de koopkracht voor iedereen tegen, maar krijgen de laagstbetaalden de zwaarste klappen.

De donderdag gepresenteerde cijfers van het CBS laten zien dat de groei tot stilstand is gekomen. Ten opzichte van het tweede kwartaal van vorig jaar nam het bruto binnenlands product (bbp) van Nederland met 2,8 procent toe. Dat is de laagste jaargroei sinds medio 2005.

„Kennelijk hebben we de afgelopen jaren het zoet gehad zonder dat we het in de gaten hadden” aldus Michiel Vergeer van het CBS. Hij doelt hiermee op de forse groei van de economie en de werkgelegenheid die Nederland de afgelopen drie jaar heeft gerealiseerd.

De Nederlandse economische groeicijfers steken nog relatief gunstig af bij die van andere eurolanden. Gemiddeld was het bbp van de vijftien eurolanden in het tweede kwartaal 0,2 procent lager dan in het eerste kwartaal. De economische activiteit in de eurozone nam daarmee voor het eerst af sinds de eerste metingen in 1995.

Voor Bos komen de nieuwe cijfers van het CBS niet echt als een verrassing. Ze lagen volgens hem in de lijn van de verwachtingen. Eerder deze week bleek al dat het CPB zijn groeiraming voor volgend jaar heeft bijgesteld van 1,25 naar 1 procent. „Ik had het natuurlijk liever anders gezien”, aldus Bos.

CDA-minister Donner (Sociale Zaken) waarschuwde voor een heel nieuw fenomeen: dat met de verslechterende economie het aantal vacatures groot blijft. Doordat werkgevers moeilijk aan geschikt personeel komen, dreigen de lonen flink te stijgen. Terwijl bedrijven dat in deze economische tijden juist minder kunnen opbrengen en de inflatie sowieso al oploopt.

Minister Van der Hoeven (Economische Zaken, CDA) tekende bij de cijfers aan dat de economische groei in Nederland afvlakt, maar dat de economie niet krimpt, zoals in Duitsland en Frankrijk.

Om de stijgende inflatie te beteugelen wil Bos de voor 2009 geplande btw-verhoging van 19 naar 20 procent met een jaar uitstellen. Maar voor de CDA-ministers is dat alleen bespreekbaar als de voorgenomen afschaffing van de WW-premie voor werkenden doorgaat. Dit kost 2 miljard euro en zou worden gefinancierd door de btw-verhoging. Het schrappen van de WW-premie moet ervoor zorgen dat werknemers netto meer overhouden van hun salaris en de vakbonden om minder loonsverhoging hoeven te vragen.

Het kabinet kampt nog met een tegenvaller in de kinderopvang van 300 miljoen euro. Volgens een ingewijde moet staatssecretaris Dijksma (Onderwijs), die verantwoordelijk is voor de kinderopvang, dit geld op haar eigen begroting zien te vinden. Ze kan daarbij wel putten uit een meevaller bij de studiefinanciering. Maar volgens een andere bron is hierover nog discussie.

Bijna driekwart van de Nederlanders zegt persoonlijk last te hebben van de economische teruggang. Dat meldde onderzoeksbureau TNS NIPO op basis van een enquête in opdracht van RTL Nieuws.

De mensen die aangeven geraakt te worden door de zwakkere economie zien vooral de hogere prijzen als een probleem. Voor ruim een kwart van deze mensen gaan de problemen zelfs zover dat ze meer moeite hebben hun vaste lasten te betalen.

De economische achteruitgang zet veel mensen aan tot een aanpassing van hun consumptiegedrag. Zo gaan ze vaker naar goedkopere winkels, kopen ze goedkopere producten, laten ze vaker de auto staan of stellen ze grote aankopen uit. De laagconjunctuur gaat ook ten koste van krantenabonnementen, verenigingslidmaatschappen en vakanties. Zeven procent zegt zelfs spullen te hebben verkocht uit geldnood.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer