Buitenland

Rusland breidt offensief in Georgië uit

TSCHINVALI/TBILISI/MOSKOU/BRUSSEL (ANP/AFP/RTR) – Russische troepen zijn maandag vanuit Abchazië, een van de twee afvallige Georgische regio’s waar zij al jaren als vredesmacht zijn gestationeerd, voor het eerst de rest van Georgië binnengetrokken. Een Georgisch staakt–het–vuren van zondag is door de Russen afgewezen. De Russen verwiepen maandag ook een vredesplan van de EU.

11 August 2008 18:09Gewijzigd op 14 November 2020 06:13
Een Georgische man bekijkt de verwoestingen in een straat in Gori. Foto EPA
Een Georgische man bekijkt de verwoestingen in een straat in Gori. Foto EPA

Volgens het ministerie van Defensie in Moskou wil Rusland met het oprukken van zijn troepen voorkomen dat Georgische eenheden nog langer aanvallen uitvoeren op Russische troepen in Zuid–Ossetië, een andere afvallige Georgische regio waar sinds vorige week wordt gevochten.Georgië gaf zondag zijn strijdkrachten in Zuid–Ossetië het bevel tot een onmiddellijk staakt–het–vuren. Ook bood het land Rusland aan om direct met onderhandelingen te beginnen om de vijandelijkheden te stoppen. Het Kremlin heeft het Georgische voorstel voor een bestand voorlopig afgewezen omdat Georgië gewoon doorvecht. Zo hebben Georgische troepen maandag opnieuw doelwitten in Zuid–Ossetië onder vuur genomen.

Dmitri Rogozin, de Russische gezant bij de NAVO, zei maandag tijdens een persconferentie in Brussel dat in Zuid–Ossetië al 2500 mensen om het leven zijn gekomen. Zuid–Ossetië zelf rapporteerde eerder tweeduizend doden, terwijl de Georgische regering in Tbilisi enkele honderden doden heeft gemeld.

Rogozin stelde op zijn persconferentie dat het Georgische leger bommentapijten in Zuid–Ossetië heeft gelegd en dat de hoofdstad Tschinvali voor 98 procent is verwoest. Het enige doel van de Georgische president Michail Saakasjvili was volgens hem de burgers in Zuid–Ossetië te verdrijven of uit te roeien. Hij sprak over „etnische zuiveringen” onder de lokale bevolking en verkrachtingen van Ossetische vrouwen door Georgische militairen.

Volgens Rogozin zijn er aan Russische kant (waartoe veel Zuid–Ossetiërs behoren) inmiddels meer doden gevallen dan op 11 september 2001 bij de aanslagen in New York. De Russische vredesmacht in Zuid–Ossetië had volgens hem alle recht om op te treden tegen de Georgische aanvallen. „We zijn niet zoals de vredesmilitairen in Srebrenica, die op de vlucht gingen”.

Saakasjvili heeft maandag een Europees vredesvoorstel ondertekend dat een einde moet maken aan het gewapende conflict om Zuid–Ossetië. Het gaat om een vierpuntenplan, dat in eerste instantie moet leiden tot een staakt–het–vuren en uiteindelijk tot vredesonderhandelingen.

Rusland heeft dat plan van de hand gewezen. Volgens Rogozin kan Moskou niet onderhandelen met Saakasjvili „die nu een oorlogsmisdadiger is”. Rogozin: „Hij moet gestraft worden voor het overtreden van het internationaal recht”, aldus Rogozin. Eerder op de dag vergeleek de Russische premier Vladimir Poetin de acties van Saakasjvili met oorlogsmisdaden van de vroegere Iraakse leider Saddam Hussein.

Toeristen ontvluchten massaal Georgië wegens het aanhoudende geweld. Van en naar Tbilisi vertrekken vrijwel geen vliegtuigen meer, zodat de meesten per bus naar Armenië reizen om van daaruit met het vliegtuig naar hun thuisland te gaan. Ook Nederland heeft de tientallen Nederlandse toeristen en in Georgië woonachtige landgenoten dringend aangeraden het land te verlaten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer