„Volgend jaar zijn er tienduizend mensen”
Tienduizend mensen die God aanbidden, Hem prijzen en zich voor Hem verootmoedigen op het Malieveld in Den Haag. Dat is waar Cees Vork, bezoeker van de gebedssamenkomst op het Malieveld op hoopt. Om vrijdagmorgen 8 augustus 2008 om acht uur is dat echter nog een toekomstdroom.
Grijze wolken beschaduwen het Malieveld, waar een kleine honderd mensen bij elkaar zijn. Staand, op een nog vochtig grasveld, of zittend op rode kuipstoeltjes. Auto’s razen in een ononderbroken stroom voorbij als een band een lofprijzingslied aanheft. De dag van verootmoediging en gebed is aangebroken.Broodnodig, vindt organisator Frank Pot van gebedsgroep Fire. Samen met onder meer de stichting Schreeuw om Leven heeft hij de dag georganiseerd. In zijn gebed belijdt hij de slechte toestand van ons land. „Legalisatie van abortus, euthanasie, drugsgebruik en prostitutie”, somt hij op. „Het is genoeg, genoeg. U bent een God van vergeving. Als wij ons bekeren, zal U ons land herstellen.”
„Volgend jaar staan hier tienduizend mensen”, denkt bezoeker Cees Vork. „Gebed kan zo veel doen. Gebed is een deur waardoor God gaat werken. Daarom is er hoop voor Nederland. Dit land behoort Jezus toe.”
De regen heeft zijn sporen achtergelaten op het Malieveld. Een klein jochie met gele laarsje vermaakt zich in een grote plas water.
Op een spandoek achter het podium staat de volgende regel: ”Kan een land veranderen in één dag! Jesaja 66:8”.
„Ik dacht dat het woord ”God” ervoor zou staan”, zegt bezoeker Teun van der Weijden. „Dat had ik mooier gevonden. Wij kunnen het land niet veranderen, dat kan alleen God.” Vork neemt hem zijn gemopper niet kwalijk. „Hij is reformatorisch, ik ben evangelisch, maar het is toch mooi dat we hier samen staan?”
„Gebed moet een belangrijkere plaats in gaan nemen in reformatorische hoek”, zegt Van der Weijden, die het jammer vindt dat er zo weinig mensen uit deze richting deelnemen aan de dag van verootmoediging en gebed. „Het is van ondergeschikt belang tot welk kerkverband we horen.”
Dik, dun, jong, oud, blank, zwart; alle aanwezigen zijn ervan overtuigd dat er verandering moet komen. „De kerk is veranderd door de samenleving in plaats van de samenleving door de kerk”, zegt Pot. „De kerk hoort het geweten van de samenleving te zijn. Maar God geeft ons nog tijd om ons te bekeren.” Gebed om geestelijk klimaatsverandering, noemt hij het.
Een zachte regen daalt neer op het veld. Een klein zonnetje giet wat spaarzame stralen over het langzaam uitdijende groepje mensen. Twaalfhonderd man verwacht Frank Pot. Zover is het nog niet. Maar de dag eindigt pas om acht uur vanavond, om het belang van dit cijfer nog eens te benadrukken. Acht staat symbool voor een nieuw begin.