Politiek

Duyvendak betreurt ophef over inbraak

GroenLinks-Tweede Kamerlid Duyvendak heeft gisteren spijt betuigt over de wijze waarop eerder deze week zijn betrokkenheid openbaar is gekomen bij een inbraak in 1985 in het ministerie van Economische Zaken.

Redactie politiek
8 August 2008 10:27Gewijzigd op 14 November 2020 06:12
Duyvendak. Foto ANP
Duyvendak. Foto ANP

In het televisieprogramma NOVA zei het in opspraak geraakte Kamerlid zijn „haren wel uit het hoofd te kunnen trekken” dat hij informatie over de inbraak deze week in een persbericht voor zijn binnenkort te verschijnen boek ”Klimaatactivist in de politiek” heeft gepubliceerd, zonder daarbij de noodzakelijke context te leveren.„Minister Van Aardenne kwam in het nauw, de actie was een groot succes”, schrijft Duyvendak in dit persbericht. Tot dan toe had het Kamerlid zijn betrokkenheid bij de inbraak -waarbij onder meer papieren over kerncentrales werden buitgemaakt- steeds ontkend. „Ik was niet bij die inbraak, tot op de dag van vandaag weet ik niet wie er bij betrokken waren”, zei hij ooit over de inbraak in een interview met Het Parool.

Duyvendak benadrukte gisteravond dat hij in het boek juist afstand neemt van dergelijke acties. Het Kamerlid weigerde echter direct zijn spijt te betuigen over de inbraak als zodanig. Wel erkende hij dat zijn geloofwaardigheid als Kamerlid „een deuk” heeft opgelopen.

Duyvendak, die parlementariër is sinds 2002, zegt bij zijn sollicitatie bij GroenLinks te hebben gesproken over zijn betrokkenheid bij inbraken in het verleden. In 1996 heeft Duyvendak bovendien, zo benadrukte hij gisteren, toegegeven dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan heling door gestolen informatie openbaar te maken. Een daadwerkelijke bekentenis van betrokkenheid bij de inbraak in het ministerie van Economische Zaken bleef toen volgens hem uit omdat andere mensen daardoor in problemen zouden komen.

In de Volkskrant van vandaag stelt toenmalig VVD-fractievoorzitter Ed Nijpels dat de inbraak in 1985 bijna tot de val van het kabinet-Lubbers leidde. Duyvendak zelf stelt in deze krant tijdens de inbraak niet in het ministerie te zijn geweest. Hij wachtte in een huis. Zijn medeactivisten haalden de buit.

Partijen in de Tweede Kamer zijn niet te spreken over de actie van Duyvendak. Omdat hij zou hebben gelogen over zijn verleden vinden VVD en PVV dat het Kamerlid moet opstappen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer