Positie Musharraf precair
De positie van de Pakistaanse president Pervez Musharraf wankelt. De regeringscoalitie bevestigde donderdag een afzettingsprocedure tegen het staatshoofd te beginnen.
Coalitieleiders Asif Ali Zardari, de weduwnaar van de vorig jaar vermoorde ex-premier Benazir Bhutto en Nawaz Sharif, een andere ex-premier, kondigden het nieuws aan na drie dagen onderhandelen. Hun partijen, de Pakistaanse volkspartij (PPP) en de Pakistaanse Moslim Liga (PML-N), hebben hun krachten gebundeld om Musharraf buitenspel te zetten.Musharraf ligt over tal van onderwerpen in de clinch met beide partijen. Zo touwtrekken ze over de terugkomst van de hoge rechters die Musharraf uit hun ambt zette. Ook Musharrafs prowesterse en pro-Israëlische opvattingen schieten bij de meerderheid van zijn islamitische landgenoten in het verkeerde keelgat.
In 1999 kwam Musharraf door een legercoup aan de macht in Pakistan. In 2001 riep de legerleider zichzelf uit tot president. Hij lieerde zich met de Verenigde Staten in de strijd tegen terrorisme en zorgde er zo voor dat de westerse machten eerdere sancties tegen Pakistan terugdraaiden en het land actief begonnen te steunen.
Het tij keerde zich tegen de president toen hij ervan werd beschuldigd het land niet democratisch te besturen. Bij de verkiezingen in 2002 behaalde zijn partij PML-Q slechts 25,7 procent van de stemmen. Afgelopen november wist hij herverkozen te worden, hoewel de oppositie de verkiezingen had geboycot. Musharraf deed hen een concessie door zijn positie als legerleider op te geven.
De afgelopen tijd daalde het vertrouwen van de coalitie in Musharraf tot onder nul. In november vorig jaar kondigde de president de noodtoestand af in het land toen het anti-Musharrafprotest in de onrustige grensstreek met Afghanistan een hoogtepunt bereikte. Musharraf liet de grondwet tijdelijk vervallen, maakte zichzelf de facto president en zette verscheidene rechters vast die zich tegen hem hadden gekeerd en zijn herverkiezing konden afwijzen. De coalitiepartijen hebben de situatie van deze rechters nu aangegrepen om de druk op de president op te voeren.
De regering wil dat Musharraf in de nationale volksvertegenwoordiging en de vier regionale parlementen de vertrouwensvraag stelt, aldus Pakistaanse media. Hij zou een stemming vrijwel zeker verliezen. Musharraf kan vier dingen doen. Hij kan als eerste meewerken met de afzettingsprocedure. Een tweede mogelijkheid is de regering ontslaan. Een derde optie is de noodtoestand nogmaals af te kondigen. Dan zou er een interimregering worden aangesteld. Tenslotte kan hij nog een staatsgreep plegen.