Pakistan bevestigt afzettingsprocedure Musharraf
De regering van Pakistan zet de procedure in gang om president Pervez Musharraf af te zetten. Dat heeft de leider van de regerende Pakistaanse Volkspartij (PPP), Asif Ali Zardari, donderdag bekendgemaakt.
De beslissing volgt op een driedaags overleg tussen Zardari en Nawaz Sharif, leider van de coalitiepartner, de Pakistaanse Moslim Liga (PML–N).Geruchten over de mogelijke afzetting van Musharraf gingen al enige tijd. De president besloot tot twee maal toe om een reis naar de Olympische Spelen in Peking af te zeggen als gevolg van de politieke problemen.
De regering ligt al tijden in de clinch met Musharraf over de rehabilitatie van een aantal rechters die door Musharraf buitenspel waren gezet.
Volgens Pakistaanse media wil de regering dat Musharraf in de nationale volksvertegenwoordiging en de vier regionale parlementen de vertrouwensvraag stelt. Hij zou een stemming vrijwel zeker verliezen. Zou Musharraf weigeren aan deze eis te voldoen, dan zou de regering een afzettingsprocedure tegen hem beginnen.
Voor een ’impeachment’ dient de helft van de parlementariërs van de Senaat of het Nationaal Assemblee het voorstel van de coalitieregering steunen. Volgens een minister komt de Nationale Assemblee maandag al voor deze speciale zitting bijeen. Daarna wordt de president op de hoogte gesteld en heeft hij drie dagen om te reageren.
Vervolgens komt het volledige parlement (dus Senaat en Nationale Assemblee) binnen twee weken bijeen om de aanklacht(en) te onderzoeken. Als het parlement tenslotte Musharraf wil afzetten, dient hier een twee derde meerderheid van het gezamenlijke parlement voor te stemmen.
De oud-legerleider Musharraf kan vier dingen doen. Hij kan als eerste meewerken met de afzettingsprocedure. Een tweede mogelijkheid is de regering ontslaan. Een derde optie is het uitroepen van de noodtoestand. Dan zou er een interim-regering worden aangesteld. Tenslotte kan hij nog een staatsgreep plegen.
Musharraf kwam in 1999 door een coup aan de macht en riep vorig jaar november nog de noodtoestand uit. Indien hij tot dergelijke maatregelen wil overgaan is steun van het leger cruciaal. Of de strijdkrachten hem daarin zullen steunen, is nog onzeker.