Leger grijpt macht in Mauritanië
NOUAKCHOTT (ANP/AFP/RTR/DPA) – Het leger van Mauritanië heeft woensdag een staatsgreep gepleegd. Het voormalige hoofd van de presidentiële garde in Mauritanië, Mohamed Ould Abdel Aziz, is benoemd tot leider van een staatsraad, die het land voorlopig moet leiden.
President Sidi Ould Cheikh Abdallahi, premier Yahya Ould Ahmed Waghf en de minister van Binnenlandse Zaken zijn gevangengenomen. Militairen hebben belangrijke gebouwen in de hoofdstad Nouakchott omsingeld. De staatstelevisie en –radio zijn uit de lucht. Het internationale vliegveld van de hoofdstad Nouakchott is gesloten.De Afrikaanse Unie heeft de staatsgreep veroordeeld. Zij riep op tot herstel van de grondwettelijke orde.
De generaals gingen volgens de Arabische nieuwszender al–Jazeera tot actie over nadat de president twee topmilitairen, onder wie Abdel Aziz, had ontslagen. De eerste daad van de nieuwe machthebbers was het terugdraaien van dit besluit.
Mauritanië gaat gebukt onder politieke malaise. De afgezette president verving in mei zijn kabinet na kritiek op de aanpak van de stijgende voedselprijzen. De nieuwe regering trad enkele weken geleden terug na een motie van wantrouwen. Dinsdag maakten 48 politici van de regeringspartij ADIL bekend uit de partij te stappen, waardoor ADIL de absolute meerderheid in de beide kamers van het parlement kwijtraakte.
Europees Commissaris Louis Michel (Ontwikkelingssamenwerking) veroordeelt de staatsgreep. Hij roept de coupplegers op respect te betonen aan de vorig jaar democratisch verkozen regering en de gevangengenomen president, premier en een minister vrij te laten. Ze moeten hun functie terugkrijgen, bepleit Michel.
De ontwikkelingen brengen de overgang naar democratie in Mauritanië in gevaar, aldus de Belgische EU–commissaris. De coup kan gevolgen hebben voor het EU–hulpprogramma van 156 miljoen euro voor Mauritanië.
De verkiezingen in 2007 waren de eerste vrije gang naar de stembus in Mauritanië. Het land werd sinds de onafhankelijkheid van Frankrijk in 1960 geteisterd door militaire staatsgrepen en decennia van het autoritaire bewind van president Maouia Taya.
Ook de VS hebben de staatsgreep veroordeeld. Nigeria, het volkrijkste land van Afrika, wil het nieuwe bewind niet erkennen.