Miljardenwinst Fortis overtuigt belegger niet
Herman Verwilst, de hoogste bestuurder bij de Belgisch–Nederlandse bankverzekeraar Fortis, stelde maandag bij de presentatie van de cijfers alles in het werk om uit te leggen dat het goed gaat met zijn bedrijf. „Ik hoop dat u overtuigd bent dat Fortis een gezond, sterk bedrijf is. Er zijn uitdagingen, maar het bestuur doet er alles aan die aan te pakken", aldus de topman. Ondanks zijn woorden en een halfjaarwinst van 1,6 miljard euro bleven beleggers sceptisch.
Verwilst staat sinds begin juli aan het roer bij Fortis, als tijdelijk opvolger van Jean–Paul Votron. Die ruimde het veld nadat Fortis plotseling ruim 8 miljard euro nodig bleek te hebben om financieel gezond te blijven na de dure overname van delen van ABN Amro. De onheilsboodschap, die leidde tot een forse koersval van het aandeel, kostte vorige week ook financieel bestuurder Gilbert Mittler zijn functie.Als gevolg van de onrust in de afgelopen weken wist Verwilst de schijnwerpers maandag vol op zich gericht. Op het hoofdkantoor in Brussel was de Nederlandse en Vlaamse pers in groten getale toegestroomd om te zien in hoeverre het geplaagde concern zich in de maanden april, mei en juni staande wist te houden. De kwartaalwinst bleek gehalveerd tot 830 miljoen euro. Het resultaat was minder slecht dan analisten hadden verwacht. De halfjaarwinst bedroeg 1,6 miljard euro, 41 procent minder dan in 2007.
Geruchten dat klanten massaal hun geld bij Fortis zouden wegsluizen naar andere banken, wees Verwilst van de hand. „Natuurlijk hebben klanten veel vragen als gevolg van de vele geruchten. Die zou ik zelf ook hebben. Maar qua klantenbasis zijn de wijzigingen niet significant".
Ook reageerde de topman op recente geruchten dat Fortis opnieuw vers kapitaal nodig heeft omdat de waarde van de overgenomen onderdelen van ABN Amro inmiddels fors lager zouden zijn. Verwilst: „We hebben nu geen noodzaak gezien om daarop afschrijvingen te doen. Eind dit jaar kijken we er weer naar. Maar zelfs als we dan afschrijvingen moeten doen, zal dat onze solvabiliteit niet raken". Van de ruim 8 miljard euro die Fortis in juni aankondigde nodig te hebben, is inmiddels ongeveer 3 miljard euro binnengehaald. Het binnenhalen van de rest van het geld heeft de hoogste prioriteit, zei Verwilst. De komende periode denkt hij dat met name geld binnen zal stromen via het afstoten van activiteiten.
Hoewel de kwartaalwinst hoger uitviel dan kenners hadden verwacht, reageerden beleggers sceptisch. Op de Amsterdamse beurs verloor het aandeel Fortis in de middag 3 procent.
Analisten oordeelden verdeeld over de cijferrapportage. Zakenbank Petercam was enthousiast en overweegt zijn advies voor Fortis op te schroeven. Maar SNS Securities wees erop dat de cijfers werden ondersteund door eenmalige meevallers, zoals de verkoop van bezittingen.
Over de kwartaalcijfers zei Verwilst zelf:,Ik gebruik geen woorden als super of fantastisch. Ze zijn naar tevredenheid". De ’tussenpaus’ is daarnaast somber gestemd over de duur van de kredietcrisis. „Eerder dachten we dat deze eind dit jaar wellicht over zou zijn. Nu rekenen we erop dat deze nog tot in 2009 aanhoudt".
Door die kredietcrisis, en afschrijvingen daardoor op riskante beleggingen, kwam de nettowinst van Fortis het afgelopen kwartaal honderden miljoenen euro’s lager uit. Het is onduidelijk in hoeverre de aanhoudende onrust op de financiële markten de winst van Fortis voor de rest van jaar verder zal drukken. Verwilst doet „in het licht van de huidige onzekerheden" geen uitspraken over de winstverwachtingen.