Economie

Economie groeit in veel lager tempo

De economie blijft nog groeien, maar het tempo ligt wel veel lager dan vorig jaar. De Europese Centrale Bank (ECB) liet gisteren in haar maandrapport weten dat volgend jaar economisch herstel optreedt in de eurozone.

Van onze redactie economie
19 October 2001 11:56Gewijzigd op 13 November 2020 23:14

De OESO, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, zal de ramingen voor de economische groei in 2002 ongeveer halveren. Uit voorlopige cijfers blijkt dat de OESO voor de aangesloten landen op een economische groei van 1,2 procent komt, tegen 2,8 procent in de halverwege dit jaar gegeven ramingen.

De prognose voor de Verenigde Staten is verlaagd van 3,1 naar 1,3 procent en voor de vijftien landen van de Europese Unie van 2,7 tot 1,5 procent. Japan komt er het meest bekaaid van af. De OESO zou voor dat land een achteruitgang van de economie voorzien van 0,8 procent. Eerder ging de organisatie uit van een groei van 1,1 procent.

Landbouw
Uit gisteren gepresenteerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat de Nederlandse economie langzamer groeit. Het eerste halfjaar van 2001 is de economische groei 1,4 procent gestegen vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Daarmee is het tempo van de groei meer dan gehalveerd.

Het afgelopen jaar haalde de economische groei een gemiddelde stijging van 3,5 procent. Op alle fronten gaat het dit jaar minder hard. De consumptiegroei blijft achter, de uitvoer en invoer groeien minder snel en de investeringen nemen niet meer toe. Daarbij zijn de gevolgen van de terreuraanslagen in de VS nog niet meegerekend.

De groei in de commerciële dienstverlening bedroeg het tweede kwartaal nog niet de helft van de gemiddelde groei van vorig jaar. Dit geldt zowel voor de sectoren handel en transport als voor de financiële en zakelijke dienstverlening. Aan de kant van de niet–commerciële dienstverlening (zoals zorg en overheid) heeft het groeitempo zich juist verdubbeld vergeleken met vorig jaar, aldus het CBS.

In industrie en bouw is nauwelijks nog sprake van groei. In de landbouw doet zich zelfs een duidelijke daling voor, aldus het CBS. Dat heeft te maken met de gevolgen van allerhande dierziektes, zoals het mond– en klauwzeer en de gekkekoeienziekte (bse).

Ook het exporteren en importeren gaat minder hard.

De consumenten doen het vooral rustiger aan wat betreft aanschaf van duurzame goederen. De totale consumptiegroei kwam uit op 1,7 procent. Duidelijk lager dan de gemiddelde groeicijfers van vorig jaar: 3,8 procent.

De economie in Duitsland zal volgens de Duitse minister van Financiën, Hans Eichel, mogelijk dit jaar niet harder groeien dan 0,75 procent. Officieel gaat de regering nog steeds uit van een toename van 2 procent. Ook voor volgend jaar is Eichel pessimistisch. „We zullen ergens op 1 tot 1,5 procent uitkomen”, aldus de bewindsman. „Dat betekent dat we opnieuw naar onze financiering moeten kijken.” Eichel is nog wel optimistischer dan het bedrijfsleven.

Renteverlaging
De Europese Centrale Bank liet gisteren in haar maandrapport weten dat volgend jaar economisch herstel optreedt in de eurozone. De bank merk–( te op dat het consumentenvertrouwen ( is gedaald sinds de terreuraanslagen in de VS, maar dat het te vroeg is daar economische conclusies aan te verbinden.

Europese politici zijn van mening dat de economische situatie in Europa er niet beter op is geworden sinds 11 september. Zij verlangen een renteverlaging van de ECB om erger te voorkomen. De roep was vorige week echter aan dovemansoren gericht. ECB–president Duisenberg zei „het kruit droog te willen houden” en dat er „heel weinig manoeuvreerruimte” is voor ingrepen in het rentebeleid.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer